El ple de l'Ajuntament de Cardona ha donat llum verd i sense cap vot en contra a les noves ordenances fiscals per a l'exercici del 2020. La proposta aprovada augmenta lleugerament el tipus de gravamen de l'IBI, del 0,72% al 0,74% en béns urbans i del 0,74% al 0,76% en béns rústics. Aquesta modificació suposa un augment mitjà dels rebuts del 3%, que es tradueix en una mitjana de 12 euros anuals.

L'equip de govern (ERC) destaca que des de l'any 2007 fins al 2017, període en el qual s'havien augmentat els valors cadastrals, l'Ajuntament, amb l' objectiu de compensar aquesta pujada, havia reduït de l'1,02% al 0,72% el tipus de gravamen. Des del 2017 fins a l'actualitat, aquest tipus s'havia congelat. Amb l'IBI s'introdueix una nova bonificació del 30% de la quota íntegra de l'impost durant els dos períodes impositius següents a la instal·lació de qualsevol sistema d'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar.

Per primer cop, s'introdueix un recàrrec sobre béns immobles d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Un recàrrec que s'aplicarà amb caràcter excepcional a propietaris de més de 3 pisos buits que estiguin en condicions de posar-los al mercat de lloguer. La mateixa ordenança recull totes les excepcions que permetran no incloure's en aquesta afectació d'aquest recàrrec. En aquest sentit, l'Ajuntament està fent un registre de pisos desocupats i propietaris que poden ser subjecte de l'aplicació d'aquest recàrrec.

També s'eliminarà la bonificació del 50% de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica als de més de 25 anys, considerats més contaminants, i es manté la bonificació del 75% de l'impost als vehicles híbrids i elèctrics. Pel que fa a les bonificacions de l'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO), es preveu un augment per la instal·lació de sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar.

Quant a les taxes, la proposta de l'equip de govern congela la taxa d'escombraries. Es produeix un augment important de la taxa per la prestació de servei de ludoteca i d'activitats infantils «Esplaia't», que partia d'uns preus molt ajustats que comportaven un dèficit d'aquest servei. També es produeix un augment en el preu del Casal Multiesportiu. Finalment, es redueixen els preus d'entrada a la piscina.