Sant Salvador de Guardiola va presentar ahir un espai especial al cementiri. Es tracta de l'Arbre dels Records, una zona situada a la zona d'entrada, presidida per un petit ametller, pensat i creat per guardar la memòria dels nadons morts durant el període gestacional, o al cap de pocs dies de néixer.

La iniciativa l'ha promoguda, amb la col·laboració de l'Ajuntament, l'Associació de Veïns del Calvet i Little Stars de la Catalu-nya Central, entitat que es va posar en marxa fa tres anys al Bages per donar visibilitat al trauma pel qual han de passar les parelles que pateixen la pèrdua del fill abans que neixi. L'espai té una placa situada damunt d'una base en forma de faristol, del qual sobresurten uns petits ganxos perquè qui vulgui pugui deixar-hi records. A la placa hi ha gravades tres frases, a les quals va fer referència el portaveu de l'associació Little Stars, Marc Solanellas. La primera deixa constància que aquell és un «espai per a totes aquelles famílies que esperaven donar vida i van rebre la mort». Una frase que Solanellas subratllava que «és dura i colpidora, però que és la realitat». La segona deixa constància que és «en record dels nadons que mai van arribar a veure la llum o que van perdre la vida pocs dies després». I la tercera és el lema de l'associació: «No cal que sigui fosc per veure petites estrelles».

En l'acte també hi va participar Alba Calderer, llevadora del CAP Barri Antic de Manresa, que admetia que «com a professionals crec que som molt conscients que durant anys no hem acompanyat prou bé les parelles que han passat per aquesta situació. Però dia a dia estem intentant millorar». Calderer afegia que, com a professionals, «quan veiem que una situació que tractem ens pot afectar, ens posem una cuirassa. Però tots els acompanyaments que fem ens deixen una marca». I reiterava que això «requereix una formació». L'alcaldessa, Georgina Mercadal, deia que «és una petita obra que podem fer des del poble per recordar aquestes personetes que ja no són entre nosaltres». L'acte es va acabar amb una enlairada de globus blancs on hi havia lligats estels fets amb cartolina i amb missatges escrits o dibuixos.