12 de novembre de 2019
12.11.2019
Regió7

Callús completarà en els propers mesos la consolidació de les Tines dels Manxons

Està molt avançada la rehabilitació exterior de tot el conjunt, que ha de ser un atractiu turístic

11.11.2019 | 23:42
La rehabilitació del conjunt de vuit tines s'emmarca en un projecte comarcal entorn del Geoparc

Callús preveu completar aquest any la restauració i consolidació d'un dels seus béns patrimonials més rellevants: el de les Tines dels Manxons. L'edifici on hi ha aquest conjunt és l'únic testimoni que queda de l'antic nucli dels Manxons, situat a l'oest del poble, a tocar de la carretera que va cap a Sant Mateu de Bages. I, alhora, una mostra sobretot del que va ser Callús fins al segle XIX: un lloc de pas on podien aturar-se els traginers que anaven de Cardona a Manresa. El projecte de rehabilitació que s'està materialitzant incideix en la conservació de la forma original de l'edifici per fer-lo visitable i, a la llarga, convertir-lo en un centre explicatiu de l'anomenada Ruta de la Sal. Es tracta de 8 tines, la majoria fetes de pedra i morter de calç, i cadascuna es troba dins la seva pròpia estructura o construcció.

De moment se n'està materialitzant la primera fase del projecte, que consisteix en la consolidació i rehabilitació exterior del conjunt de les tines, així com dels seus forjats interiors. Se n'estan recuperant les cobertes i els murs i revestiments originals i se n'eliminen alguns elements impropis que havien aparegut al llarg del temps. Així mateix s'adequarà l'interior d'una de les tines com a espai visitable per entendre el seu ús original i el seu valor com a element socioeconòmic a la història de la comarca.

El projecte tindrà una segona fase que inclourà la urbanització de l'entorn amb la construcció d'escales, baranes, rampes i la il·luminació. La intenció és que es puguin visitar i fer-hi un centre d'interpretació del Camí de la Sal. L'objectiu és convertir-les en un equipament cultural i turístic del municipi, en el marc de les rutes del Geoparc de la Catalunya Central. La seva rehabilitació s'inclou en el projecte impulsat pel Consell Comarcal del Bages i 10 municipis per fer del geoturisme un eix vertebrador.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya