La Junta Electoral de Manresa ha prohibit la celebració de la trobada gegantera de Sant Joan de Vilatorrada que s'havia de celebrar diumenge, el dia de les eleccions. L'òrgan al·lega que podria «interferir en la jornada electoral», sense especificar en l'escrit en quin sentit l'afectaria. Es tracta de la trobada que la colla gegantera del municipi celebra cada any, i en la que havien de participar nou grups provinents d'altres punts de Catalunya i una de Menorca. La Junta s'ha pronunciat arran de la petició de l'Ajuntament de Sant Joan, que col·labora en l'organització, per celebrar la festa el 10-N.

Els responsables de la Societat Coral i Recreativa La Verbena, entitat en la que està integrada la colla gegantera del municipi, estan sorpresos per la resolució de la Junta Electoral perquè no entenen com pot afectar als comicis. «Ens hem quedat astorats perquè no ho entenem. Nosaltres som una associació cultural i no política», explica el president de La Verbena, Jaume Barnaus. La trobada que s'havia de celebrar diumenge consisteix en una cercavila que acaba a la plaça Major i que prèviament passa pel carrer del Riu, plaça de l'Església, carrer Major, plaça de la Pau, avinguda Montserrat,carrer del Sol i carrer Jucadella.

En un primer moment, la jornada gegantera s'havia de celebrar dissabte 9 de novembre, però l'associació va demanar fa tres setmanes canviar-ho pel dia 10. L'Ajuntament, com que col·labora en l'organització, es van encarregar de fer la petició. «Ens van dir que era dia de reflexió i ens van advertir que potser no ens ho deixarien fer. El mes passat vam acordar demanar el canvi de data», explica el responsable de l'entitat cultural. Amb aquesta resolució, la trobada torna a passar a dissabte. «Ja havíem avisat a les colles que ho faríem diumenge, i això complica la participació dels grups que van confirmar que vindrien», afegeix Barnaus. Per aquest motiu, els responsables de La Verbena ha contactat aquest dijous, al rebre l'escrit de la Junta Electoral, amb la Direcció de Cultura Popular de la Generalitat amb la finalitat de que maniobri per evitar el canvi de data, però no els han donat gaire esperances.

Fonts de la Junta Electoral afirmen que havien accedit prèviament a que la festa se celebrés en la jornada de reflexió. Afegeixen que les activitats que es fan al carrer i afecten a la mobilitat d'un municipi, i implica tallar carrers, se solen denegar per permetre que tothom pugui anar a votar al seu col·legi electoral amb garanties i sense problemes. De fet, el municipi de Puig-reig celebrarà aquest cap de setmana la Fira de Sant Martí sense poder tallar la circulació dels carrers Major i Llobregat -la principal artèria viària del poble- a causa de la celebració de les eleccions generals.