Fer visibles totes les violències que continuen patint les dones a l'actualitat, tant les que són més evidents com les que no es veuen. Aquest és l'objectiu de la campa-nya que promou el Consell Comarcal del Bages amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, que se celebra el proper 25 de novembre, i a la qual s'han adherit 25 dels 29 municipis.

La campanya del Consell Comarcal utilitzarà la icona d'un iceberg per fer visible que, més enllà de les violències físiques i les agressions sexuals, hi ha moltes altres conductes que no tenen tanta visibilitat, però formen part d'una realitat sovint amagada que «cal denunciar i posar de manifest». La publicitat sexista, la societat patriarcal, el control, l'aïllament social o la humiliació que pateixen moltes dones són alguns dels exemples que es volen denunciar i que continuen formant part de la realitat.

Per aquest motiu, el Consell distribuirà un total de 42 caixes de grans dimensions fetes a partir d'un trencaclosques de cartró que formarà un gran iceberg per simbolitzar totes les violències que es produeixen actualment. La idea és que el muntatge del trencaclosques esdevingui una de les activitats destacades dels actes centrals de cada municipi al voltant de la jornada del 25 de novembre.

El muntatge inclourà targetes vermelles per escriure els noms de les dones assassinades aquest any i targetes verdes per recollir idees i propostes per aturar la violència i contribuir a crear una societat igualitària, que es podran enganxar a les caixes.

En paral·lel, es distribuiran 200 cartolines per fer dinàmiques de grup arreu de la comarca i 600 cartells amb els lemes No et gelis davant la violència masclista i Desgela't contra la violència masclista. Coincidint amb la jornada del 25 de novembre el col·lectiu de professionals del Consell Comarcal del Bages farà un acte a la seu de l'ens, i a la tarda, coincidint amb el ple ordinari de novembre, es llegirà el manifest.

La tècnica d'Igualtat del Consell, Ester Arcos, destaca que la campanya «vol interpel·lar tothom perquè tots podem rebre violència, però alhora potser també n'estem exercint». Per la seva banda, la consellera de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d'Igualtat, Àdria Mazcuñán, afirma que «durant tot l'any des del Consell treballem atenent dones, empoderant-les i defensant una societat més cohesionada i igualitària».

217 dones ateses enguany

En aquest sentit, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Bages ha atès de gener a octubre un total de 217 dones. La majoria d'actuacions corresponen a atencions psicològiques (415) i la resta (156) han estat accions d'assessorament legal. Pel que fa a les edats de les dones ateses, el 32% tenen entre 35 i 44 anys, el 24% tenen entre 45 i 55 anys i el 20% entre 25 i 34 anys. Quant a la procedència, la gran majoria (el 78%) són autòctones.