Una quinzena de municipis del Bages, amb el suport de Consell Comarcal, han posat en marxa aquesta tardor el projecte «Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi», que pretén posar en valor el patrimoni vitivinícola que històricament ha tingut aquest territori i divulgar-lo. El treball, que serà coordinat pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages i el Centre d'Estudis del Bages, inclourà tant la recerca documental vinculada amb aquest àmbit, com les entrevistes personalitzades a gent de la comarca que hagi tingut relació directa amb la vinya i el vi.

Les primeres entrevistes ja s'estan portant a terme, a càrrec de la historiadora Mireia Vila. Un dels testimonis amb qui ja s'ha parlat és Pere Piqué, nascut a Mura l'any 1937, i explica que «a l'hora de la verema, de cada cinc portadores de raïm una l'havíem de lliurar a l'amo», i recorda «la varietat carrega-rucs que feia un raïm molt gran, però que donava un vi amb molt poc grau i no sortia gens a compte».

També s'està fent cerca de documentació dels recursos patrimonials, culturals i de coneixement al Bages sobre el treball de la vinya i el vi, en aquest cas a càrrec del Centre d'Estudis del Bages.

El treball s'anirà executant les properes setmanes, a l'hora que s'ha estrenat la pàgina web https://ceptinavi.cat, que conté tota la informació del projecte.

La iniciativa és oberta a la incorporació de nous municipis i planteja mesures amb la voluntat que tot el material que es reculli pugui ser preservat com a patrimoni compartit.