Falten tres dies perquè Santpedor voti si vol mantenir o no la celebració de les vaquetes per Festa Major, i de moment, sembla que la qüestió passa sense gaire pena ni glòria. L'11 de novembre passat es va obrir un període de dues setmanes de campanya, però com a mínim fins ara s'ha notat poc, més enllà dels tríptics que ha repartit l'Ajuntament amb informació de la consulta, dels cartells tant del sí com del no que fa un parell de dies que es comencen a veure pel poble, o de la pàgina «Vaquetes Santpedor» que es va crear passat Tots Sants per donar a conèixer la història de la festa a través de les xarxes. Per la resta, es manté una campanya del silenci, sense que s'hagi sentit la veu de defensors ni de detractors en debats, xerrades o altres activitats públiques sota teulat o al carrer.

«Hi ha gent que ho comenta i, per tant, l'interès hi és», apunta l'alcalde, Xavier Codina, si bé tampoc no s'explica per què tot plegat no s'expressa més públicament. «No és qüestió de reticència», assegura. Més aviat «pot ser que molta gent ja tingui clar quin és el seu posicionament», i que davant la possibilitat que hi hagi un grup reduït d'indecisos no hi hagi tanta necessitat de fer campanya. Tanmateix, es fa ressò dels cartells a favor del si que han penjat recentment pel carrer els Amics del Correbou, i també a favor del no, en aquest cas anònims.

L'Ajuntament va convocar la consulta en ple bullici per la discussió sobre les festes amb bous a Catalunya arran de l'incident que hi va haver a Vidreres l'agost passat, si bé Santpedor sempre s'ha desmarcat d'aquell debat.

A Santpedor «aquest tema és recurrent», diu Codina, especialment quan s'acosta la festa major, al juny, i enguany es va posar sobre la taula en els debats de precampanya a les eleccions municipals del maig. «Tots els grups ens hi vam avenir», i es va acordar convocar els veïns a les urnes perquè fossin ells qui decidissin sobre la continuïtat o no de les vaquetes, mentre que l'Ajuntament es manté neutral. «Ens limitem a posar les eines per la campanya i que la votació vagi bé», diu Codina, i amb el màxim de garanties. En aquest sentit, explica que es va decidir tancar el cens el 5 de setembre (quan es va anunciar la consulta) «per evitar tupinades», després que algunes persones es van adreçar a l'Ajuntament amb intenció d'empadronar-se només per poder votar (en aquest cas en contra de la festa), assegura.

Una tradició de prop de 40 anys

El debat, doncs, és més que mai sobre la taula perquè podria ser que al juny ja no hi hagués vaquetes a Santpedor, però per ara ningú no l'emprèn. És una tradició que es remunta al 1981, quan un grup d'aficionats als Sanfermines va demanar d'organitzar les vaquetes, i des d'aleshores han format part de la festa de la mà de la Comissió que l'organitza, alhora que ha estat un fenomen «molt lligat a l'aparició de les penyes», explica Codina. Les penyes són l'emblema de la Festa Major de Santpedor, «tothom és d'alguna o altra», i després del concurs de paelles del dissabte «és tradició d'anar a les vaquetes». Les penyes no les organitzen, però animen la festa i hi participen. A l'altra bàndol, temps enrere es va constituir un grup contrari a les vaquetes que van iniciar una campanya de recollida de firmes, si bé «a l'Ajuntament no n'hem sabut res», diu Codina. Per ara, i més enllà dels cartells, pros i contres de la festa també són absents en campanya.