Montserrat recuperarà el funicular de la Santa Cova, un dels dos que funcionen a l'entorn del santuari, l'abril de l'any que ve, coincidint amb la propera Setmana Santa. És la previsió que té Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), propietàri i gestor d'aquest transport, que fa mesos el va tancar per portar-hi a terme una profunda renovació.

En concret, la companyia hi destina una inversió de més de dos milions d'euros, destinada a fer una renovació dels bastidors i dels vehicles, alhora que també es realitza una actualització de la plataforma de la via. De fet, aquesta setmana s'han estat realitzant vols en helicòpter per transportar material per a aquesta tasca.

Aquesta intervenció dóna continuïtat a les millores que en els darrers anys s'han fet al funicular de Sant Joan, que l'any passat va celebrar el seu centenari i que ja ha estat progressivament renovat.

El funicular de la Santa Cova uneix la zona del monestir amb la cova, la capella adossada a la roca on, segons la llegenda, uns pastors van trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Arriba a la plaça on comença el Rosari monumental, el conjunt escultòric a l'aire lliure més important del modernisme català, amb obres d'Antoni Gaudí i Josep Llimona, entre d'altres. També hi ha una exposició dedicada als funiculars, el seu funcionament i la seva història. Aquest funicular funcionar des de l'any 1929. Recorre un traçat de 262 metres, amb un desnivell de 118 metres.