Donar a conèixer el mató de Montserrat, un dels productes gastronòmics més singulars de la comarca, i posar-lo en valor a partir de la seva història i les aplicacions a la cuina. Aquest és l'objectiu de la guia El mató de Montser-rat, el formatge del Bages a la cuina, editada pel projecte El Rebost del Bages, emmarcat dins de Bages Turisme.

La guia ha tingut el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i de l'Ajuntament de Marganell, i ara es pot trobar a l'Oficina de Turisme de Manresa i properament a la resta d'oficines de la comarca i a les empreses i entitats que formen part del programa Punts d'Informació Turística.

Un producte singular i històric

La guia explica les principals característiques del mató de Montserrat, un derivat làctic fresc elaborat amb llet sencera de vaca, cabra o fins i tot d'ovella escalfada i amatonada habitualment amb herbacol, tot i que avui en dia s'ha vist relegat per l'enzim renina d'origen animal. No se sala ni es premsa i el resultat es col·loca en un recipient del qual pren forma. Nutricionalment, destaca per la seva aportació de calci, necessari per al manteniment dels ossos, proteïnes i vitamines A i D.

Des del segle XIX, el mató és un producte típic que s'elabora a les masies de la rodalia del massís de Montserrat, i durant la segona meitat del segle els pagesos van començar a vendre'l a les places de l'abadia.

Amb l'elaboració d'aquesta guia es vol promoure el consum de mató no només de forma directa sinó també com a ingredient de diferents elaboracions gastronòmiques. Per això, s'inclouen receptes, dolces i salades, creades per la Fundació Alícia i els restaurants Alberg de Castelladral, Las Vegas, Can Ferreroles Nou, Cal Jaume i Mas de la Sala.