L'investigador Manel Esteller va ser el convidat del darrer sopar-tertúlia organitzat a Sant Joan de Vilatorrada per l'empresa Amb Salut. La sessió va tenir la participació d'una seixantena d'assistents i va estar conduïda per la directora científica i doctora per la Universitat de Girona Marta Vilanova Vilà.

Esteller, doctor i investigador, va ser un dels pioners i és un dels líders mundials en investigació epigenètica. Durant deu anys ha estat director del Programa d'epigenètica i biologia del càncer a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i, des de fa aproximadament un any, és director de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras.

Durant la vetllada, va explicar de manera divulgativa un dels camps que concentra el seu treball, l'epigenètica, que va explicar que «fa referència al control dels gens, a les marques químiques que el controlen». Esteller va parlar de les diferències entre la genètica i l'epigenètica, els genomes, la relació entre la genètica i l'evolució, com afecten els gens al càncer i com es poden detectar i tractar alguns tipus de càncer.

Va posar èmfasi en la necessitat de seguir investigant per tal d'aconseguir trobar fàrmacs i tractaments específics per a cada tipus de tumor, i personalitzar-ne la cura. Aquest estudi parteix de l'anàlisi exhaustiva i de la comparativa de «la fotografia genètica» de milers de persones que pateixen o han patit càncer. En relació amb el finançament per dur a terme aquestes investigacions, va fer palesa la necessitat d'augmentar la inversió que s'hi destina, que en aquests moments només és de l'1% del pressupost. Esteller va incidir en com podem, a nivell personal, influir per tal que el nostre epigenoma no muti. L'investigador va apuntar que hi ha el 50% de factors que són hereditaris, en els quals no podem intervenir, però que el percentatge restant està directament influït pels nostres hàbits de vida.