Sant Fruitós va dedicar l'any 2018 al pintor Alfred Figueras, i el 2020 el centrarà en la figura de Lluís Espinal. Iniciatives que, segons va destacar ahir l'alcalde, Joan Carles Batanés, van molt més enllà de la simple commemoració. En l'acte de presentació d'aquest Any Espinal, celebrat ahir, el batlle fruitosenc va posar en relleu que aquestes formen part d'un «projecte molt més global», que pretén incidir en «el sentiment de pertinença, en l'orgull de ser de Sant Fruitós». Un objectiu que, va afegir, té un dels factors de consolidació a «conèixer la vida i la trajectòria de conciutadans rellevants».

Per aquest motiu, dins les activitats programades per a aquest 2020 es treballa sobretot en la divulgació de la figura a la qual es ret reconeixement. «És un homenatge, però és una difusió de la persona, del seu pensament i de la seva obra, perquè el que és fonamental és que els santfruitosencs el coneguin», va reiterar l'alcalde. Amb aquest propòsit, s'elaborarà un material didàctic sobre la vida d'Espinal perquè el puguin treballar als centres educatius del municipi. Es crearà una exposició que s'estrenarà per la festa major d'hivern al Nexe, però que es preveu amb un format itinerant perquè també pugui anar a les escoles i a la biblioteca. A més, l'Ajuntament publicarà una reedició d'una de les obres de Lluís Espinal, Pregàries a boca de canó, un llibre de pensaments que condensa la mirada del jesuïta.

El regidor de Cultura, Xavier Racero, va explicar que també es preveu fer un enregistrament de persones que el van conèixer i tractar perquè quedin com a fons, alhora que s'ha encarregat l'elaboració d'un documental, que es projectaria per tancar la commemoració, que recolliria la figura d'Espinal, la seva relació amb Sant Fruitós i actes d'aquest any dedicat a la seva persona.