Al segle XVIII l'antiga abadia de Santa Maria de l'Estany, al Moianès, va decidir construir una canalització d'aigua soterrada per dessecar l'aigua que s'acumulava als prats adjacents i que causaven problemes de salut. També havia de permetre guanyar terrenys de conreu. Es coneix com la mina. La peculiar construcció, feta amb pedra seca i amb arc de volta de mig punt, es podrà visitar a partir d'ara. Dels més de 400 metres se'n podran recórrer 120.

La inauguració de la part visitable s'havia de fer ahir però es va haver de suspendre. La pluja dels darrers dies ha fet que per la canalització hi baixi més aigua del que és habitual. Però això també és una mostra que el desguàs, la mina, continua complint la seva funció gairebé 300 anys després que es fes aquesta obra pública.

La canalització és construïda amb un lleuger pendent que permet dessecar per gravetat l'aigua que s'acumula als prats del costat i que formen un estany.

Ja l'any 1300 els monjos del monestir van començar a fer-hi recs. Cap al 1500 es va eixamplar i al XVIII es va fer l'obra definitiva. El 2010 es va restaurar. Les visites començaran dissabte vinent al matí.