Aquest dissabte es repetirà la tradició que des del 1584 es porta a terme (sempre el dissabte abans de Nadal) en que l'alcalde de Manresa lliurarà 12 capons al baró de Balsareny, i posteriorment hi haurà diverses activitats al castell de Balsareny

El batlle manresà, Valentí Junyent, i el representant de la Junta de la Sèquia, Josep Alabern, recrearan la històrica tradició, com a pagament per a l'autorització de la tala d'arbres de la seva propietat.

L'acte tindrà lloc al Castell de Balsareny i s'iniciarà a 2/4 d'11 del matí, amb l'inici de la cercavila de la base al castell. Posteriorment, l'alcalde farà lliurament dels capons. Posteriorment, a les 12 del migdia, s'obriran les portes del castell a tothom, i es podrà gaudir de visites guiades, tallers infantils I un concert dels White Heaven Vocal Group. A partir de 2/4 d'1 de la tarda, tindrà lloc també la presentació dels nous gegants de Balsareny, en Bernat i la Blanca.

La història dels capons

L'inici de la tradició es remunta al segle XIV, quan el rei Pere III va donar permís a la ciutat de Manresa perquè construís una resclosa al riu Llobregat per aturar l'aigua i desviar-ne una part cap al canal de la Sèquia.

L'any 1583, una forta riuada es va emportar la resclosa dels Manresans, just a sota del castell de Balsareny. El fet va motivar una intervenció d'urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència, i el va guanyar.

Per això, l'any 1584 es va signar un pacte, en virtut del qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró, sempre que ho necessitessin, i a canvi s'obligaven a pagar un cens de dotze capons. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, s'aboliren els títols i drets senyorials. Tot i així, al principi dels ajuntaments democràtics es va restablir l'acte de lliurament de capons, com una mostra d'agermanament entre Balsareny i Manresa.