Una seixantena de tractors s'han concentrat aquest migdia a les portes del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), en contra de la sentència de l'1-0 i per reclamar l'alliberament dels líders independentistes. Aquesta acció s'emmarca en les tres tractorades simultànies que Unió de Pagesos ha convocat aquest dissabte fins aquesta presó, la de Mas d'Enric (El Catllar), i la de Puig de les Bases (Figueres). El sindicat també denuncia la persecució judicial en les diferents causes obertes a la resta de membres de la Mesa del Parlament, a alts càrrecs de la Generalitat i responsables dels Mossos d'Esquadra. Els participants, que han vingut d'arreu de les comarques centrals i de La Segarra, han format la paraula 'llibertat' amb els seus vehicles.

L'explanada de la presó de Lledoners ha tornat a convertir-se en un clam per la llibertat aquest dissabte pel matí. Una seixantena de tractors i prop de 250 pagesos de diverses comarques de la Catalunya central i també de La Segarra, s'han concentrat a l'exterior del centre penitenciari per reivindicar "els drets i les llibertats" de tots els ciutadans de Catalunya.

Carles Mencos, responsable d'Unió de Pagesos a la Catalunya central, ha remarcat que aquesta acció pretén condemnar la sentència de l'1-O i exigir l'alliberament dels líder independentistes. En aquest sentit, ha denunciat les conseqüències de la sentència sobre els drets de reunió, manifestació, llibertat d'expressió, lliure associació i dissidència política.

"El sistema que el govern espanyol està emprant per afrontar la problemàtica amb Catalunya no és democràtic", ha apuntat Mencos que ha lamentat la "deriva antidemocràtica" que l'Estat ha emprès i que "està afectant tots els ciutadans".

El sindicat insta el futur nou govern de l'Estat que aturi la repressió i fa un crida als partits polítics i institucions públiques a trobar el camí de la política posant fi a la judicialització del conflicte polític.

Unió de Pagesos també denuncia les "mesures d'excepcionalitat totalment contràries a la proporcionalitat, a la presumpció d'innocència i a les garanties jurídiques", preses durant la tardor per les protestes de rebuig a la sentència, així com les causes obertes contra manifestants. També critica "la vulneració de drets fonamentals i de la manca de garanties processals" per als CDR detinguts el 23 setembre del 2019.

Els participants han dibuixat la paraula 'Llibertat' amb els tractors per "expressar de forma contundent" el que la protesta d'aquest dissabte vol transmetre.

Jaume Pedrós, un pagès de Lleida que ha conduit durant cinc hores el seu tractor per arribar a Lledoners, ha explicat que ha decidit sumar-se a la marxa per "exigir la llibertat de persones empresonades injustament per haver fet el que el poble els demanava".

Els pagesos no descarten emprendre noves accions de protesta si l'Estat espanyol no acata la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.Nadales solidàries

La tractorada ha coincidit amb una cantada de nadales solidària que han organitzat les seccions locals de l'ANC d'una quinzena de municipis del Baix Llobregat. Corals de diversos municipis han interpretat temes tradicionals com 'El noi de la mare', però també d'altres amb caràcter reivindicatiu com 'L'Estaca'.