El Berguedà, amb tota la seva varietat poblacional, també és una comarca de micropobles, com posa de manifest el fet que 6 dels 31 municipis que el componen tenen menys de 100 habitants.

Però, sobretot, el fet que des de ja fa anys té en el seu territori el municipi més petit de Catalunya en nombre d'habitants. Durant anys ho va ser Sant Jaume de Frontanyà, però en el padró de l'1 de gener del 2017 va passar el relleu a Gisclareny.

Les darreres xifres el confirmen al capdavant d'aquest rànquing de micropobles, ja que respecte al padró anterior ha perdut un habitant i s'ha situat en un total de 25. Sant Jaume també consolida la segona posició, en no haver experimentat cap variació i mantenint així els 30 que ja tenia. En els cinc primers llocs hi ha un altre poble del Berguedà, Fígols, que es manté en 42; i entre els 10 d'aquest rànquing encara cal afegir-hi la Quar (el vuitè més petit), amb 53 habitants. Un altre municipi de les nostres comarques, Cava (Alt Urgell), és a la sisena posició, amb 47 persones. Fora d'aquest àmbit territorial, la llista dels deu pobles més petits la completen La Febró (Baix Camp) amb 40 habitants; Forés (Conca de Barberà) amb 43; Senan (Conca de Barberà) amb 48; Savallà del Comtat (Conca de Barberà) amb 58; i Arres (Val d'Aran) amb 65.

Els altres dos municipis del Berguedà que actualment tenen menys de 100 habitants són Castell de l'Areny (68) i Capolat (94).