Per celebrar els 75 anys de la festa, com a novetat, van participar a la rua tots aquells que ho han fet durant aquests anys i en total hi van col·laborar unes 200 persones. Les carrosses també van ser les protagonistes perquè s'han canviat i modernitzat amb l'aparició de les llums led.

Com cada any, Ses Majestats els Reis van arribar a Navàs a les 8 del vespre per la Carretera de Berga, simulant que arribaven des de Manresa. Però aquest any amb una dada important: van celebrar el 75è aniversari de la seva arribada al poble. Ho van fer amb carrosses noves i el doble de repartidors que altres anys. Els nens i nenes de Navàs els van esperar amb els seus fanalets i els van seguir fins a la plaça de l'Església que es va omplir de gom a gom.

La comissió que organitza la cavalcada va preparar moltes novetats, començant per les carrosses i alguns decorats a la plaça de l'Església. Enguany els organitzadors es van posar en contacte amb totes les persones que havien participat en la rua durant aquests 75 anys, a través de cartes, cartells i missatges de difusió per WhatsApp. En total, va ser una comparsa de més de 200 persones, la més alta dels últims anys, ja que normalment són unes 120 persones. Des de l'organització expliquen que es van trobar amb el problema del 'boom' de la gent i van haver de recuperar els vestits vells per poder vestir a tothom, si no, no s'hagués pogut englobar a totes les persones que finalment han participat.

Ses Majestats els Reis d'Orient, a més, van venir acompanyats de més música perquè en les edicions anteriors només en portava la del Rei Baltasar i es va creure que part de la rua quedava poc lluïda. Això ho canviar amb unes carrosses completament noves a través de la col·laboració de l'Ajuntament de Navàs i dels escultors i escenògrafs Toni Mujal i Montse Morrelles, que les van dissenyat en les formes modernistes perquè les que hi havia fins ara tenien 25 anys d'antiguitat. A més, aquest any les carrosses anaven amb llums led per tal de no gastar tant com els últims anys i d'aquesta manera no consumir tant amb gasolina. Un altre dels canvis més vistosos va ser l'escenari, atès que hi va haver una escenografia i decoració diferents que altres anys. Malgrat el canvi de decoració el que va no va canviar va ser l'adoració al nen Jesús un cop el rei MELCIOR va fer el seu pregó, esmentat alguns valors per als nens i destacant temes d'actualitat.

El que no va canviar va ser la distribució de la cavalcada, Ses Majestats els Reis d'Orient van arribar amb la seva banda de cornetes, gralles i tambors, els taiers a cada costat per il·luminar el camí, l'Aral amb la senyera i els seus respectius repartidors amb sis camions. Ells van ser els encarregats d'anar casa per casa a repartir els regals pels infants. Enguany els nens van tenir els seus regals molt abans perquè hi havia el doble de patges. Abans de tot, Ses Majestats els Reis a les sis de la tarda es van acostar fins a la residència de Navàs, on allà algun infant va aprofitar per donar la carta als reis.

Des de la mateixa organització també expliquen que l'objectiu és anar modernitzant la festa, amb uns canvis que ja vénen de l'any passat, començant amb el canvi de data dels Patges Reials, enguany el 29 de desembre, i la més important, obrir l'opció que les dones puguin fer de rei. A dia d'avui la llista d'espera per poder fer de Rei o de Reina és d'uns 4 anys.

Baltasar de veritat

A Navàs enguany no hi ha hagut un 'Baltasar de veritat'. Casa Nostra Casa Vostra, que ha nascut per a reclamar l'acollida de persones refugiades a Catalunya, va presentar la campanya #BaltasarDeVeritat amb l'objectiu d'acabar amb la tradició de pintar a algú de negre. A Navàs però, de tota la vida la gent s'apunta per llista i mai han tingut a ningú de color al poble que s'hi volgués oferir, segons explica la mateixa organització de la cavalcada. Ells expliquen que tenen una norma no escrita de no anar a trucar la porta de ningú, sinó que siguin els mateixos voluntaris que s'hi acostin i s'ofereixin a fer la rua. També expliquen que moltes vegades les persones que s'han anat a buscar han volgut una recompensa econòmica i asseguren que la festa és totalment voluntària.