La manresana Maria Glòria Massana, que fins el mes de juny passat, quan va morir la seva mare Maria Ubach als 110 anys, era la persona de més edat de tot l'estat espanyol amb el pare o la mare vius, ha mort als 90 anys. Massana vivia a la residència Ibada de Castellgalí des del 2015 i el seu funeral s'ha celebrat aquest dimarts al matí a l'església parroquial de Crist Rei de la capital del Bages.

A banda de la peculiaritat que mare i filla van conviure a la mateixa residència durant més de quatre anys, Maria Glòria Massana havia aconseguit la singular fita de ser la filla més gran amb algun progenitor viu (en aquest cas la mare) de tot l'estat espanyol. Aquest cas estava confirmat pel Gerontology Research Group (GRG), que recull estadístiques, rànquings i situacions de persones centenàries o supercentenàries (de més de 110 anys) a nivell mundial.

Un dels seus corresponsals a l'estat, Emilio Ibáñez, explicava a aquest diari el maig del 2018 que Massana va esdevenir el desembre del 2017 la filla més longeva de l'estat, després de la mort d'Ana Vela Rubio, que tenia 116 anys i una filla de 90 anys i 4 dies. Segons els registres del GRG, el rècord del fill o filla amb més longevitat de l'estat l'ostenta Angelina Pedrosa González. La seva mare Adelaida va morir amb 112 anys i 28 dies quan ella en tenia 91 i 359 dies.

Massana va tenir aquest rècord fins al mes de juny passat quan la seva mare, Maria Ubach, que era la manresana més longeva i una de les persones de més edat del país, va morir als 110 anys. Ubach va néixer el 14 de març del 1909 i l'any passat a la residència Ibada de Castellgalí on vivia van fer una festa per celebrar el seu 110 aniversari en el marc de la qual també li van retre un homenatge que va comptar amb la participació de familiars, residents i treballadors del centre.

Mare i filla, manresanes de tota la vida, vivien des del 2015 en aquesta residència bagenca. Maria Ubach va arribar-hi el novembre del 2014 i el gener de l'any següent ho va fer la seva filla, Maria Glòria, que havia passat tres mesos a l'hospital amb una cama enguixada. Fins aleshores vivien juntes en un pis del carrer Pompeu Fabra de Manresa. Tot i que que no convivien en en el mateix espai de la residència perquè les seves necessitats no ho permetien, sí que compartien centre i es veien pràcticament cada dia.

Ubach i Massana havien regentat, juntament amb el pare, la coneguda pastisseria Massana ubicada al carrer d'Àngel Guimerà de Manresa, un establiment que va estar obert fins als anys 70, quan van traspassar el local a un banc.