Sant Fruitós de Bages va tornar a celebrar ahir un acte en memòria del jesuïta i activista Lluís Espinal, en el marc de l'Any Espinal que el poble li dedica 40 anys després que morís assassinat a Bolívia. Aquest diumenge, l'Ajuntament va voler commemorar els 88 anys del seu naixement, el 2 de febrer del 1932, i ho va fer amb el descobriment d'una placa a la Torre dels Batlles, la finca on va néixer i on va passar els primers deu anys de vida.

A banda de l'alcalde, Joan Carles Batanés, i de diversos regidors del govern i de l'oposició -així com el regidor Joan Calmet de Manresa-, l'acte va aplegar desenes de veïns i també directors de les escoles del poble, que van voler acompanyar els familiars d'Espinal en l'homenatge. Un acte que se suma als que ja s'han fet i als que es faran al llarg de l'any que el poble dedica al jesuïta, fill predilecte de Sant Fruitós, i que han de servir «per mantenir viva la memòria i el relat de Lluís Espinal», segons apuntava ahir l'alcalde, Joan Carles Batanés.

Un dels nebots d'Espinal, Xavier Victori, va agrair l'homenatge en nom de la família, i va explicar que es tractava d'una finca «molt especial» perquè és on Espinal i els seus pares i germans van viure «durant els moments difícils de la guerra», fent front a «les inseguretats» que implicava un lloc com aquest, isolat, i als afores del poble. «Potser aquesta por va ser l'arrel del compromís social» que ha caracteritzat la figura de Lluís Espinal, va dir el seu nebot.