La Festa dels Traginers de Balsareny, que se celebrarà del 14 al 16 de febrer, canviarà el recorregut de les cavalcades i extremarà les mesures de seguretat tant per al públic com per garantir al màxim el benestar dels animals. L'any passat una persona va resultar ferida greu després de ser envestida per una mula durant la cercavila del diumenge.

La comissió organitzadora ha optat enguany per treure les cavalcades del nucli antic, tant la jove del dissabte com la dels traginers del diumenge, amb l'objectiu d'evitar carrers estrets i amb pendent i els girs complicats. «Potser perdrem vistositat, però la seguretat passa al davant», apunta un dels membres de la junta que s'ha encarregat del disseny del nou recorregut, Jordi Santasusana. D'aquesta manera es vol donar més compliment a les recomanacions de la Generalitat relatives a les festes dels Tres Tombs, i es reforcen algunes mesures a partir de la revisió que s'ha fet a escala local del Pla d'Autoprotecció, explica Santasusana.

Això vol dir que les cavalcades d'enguany transcorreran per car-rers més amples i plans, amb mobiliari urbà i amb voreres, la qual cosa permetrà definir millor la separació entre el públic i els animals amb els carruatges, tenint en compte que bona part dels carrers del nucli antic són de plataforma única.

La benedicció, al carrer Travessera

La sortida serà com sempre, des de la rotonda on s'entrecreuen el carrer Carrilet i la carretera de Moià, que és per on enfilarà la cavalcada fins a la carretera de Manresa. Un cop allà, es faran dues voltes al quadrant que formen les carreteres de Manresa i Berga i el carrer Travessera, limitat als dos extrems pels carrers Barcelona i de la Costeta (a la Cavalcada Jove es farà una única volta).

Com que s'eviten els carrers del centre, la benedicció que es feia davant l'església ara es traslladarà de lloc, i es farà durant la primera volta davant la Torrada del Traginer del carrer Travessera, a l'alçada de l'antiga parada de busos.

Més enllà dels canvis de recor-regut, enguany s'extremarà la seguretat amb noves mesures o reforçant-ne d'altres que ja hi havia. En aquest sentit, els membres de la comissió encarregats de la seguretat aniran per primer cop identificats amb un mocador de quadres morats i negres al coll, i portaran emissores per comunicar-se entre ells i amb un cap d'emergències que es coordinarà amb els cossos policials i el personal mèdic. També es reforçarà la vigilància, i s'incrementaran els rètols informatius sobre mesures de seguretat.