«Estimada Amazònia» és l'exhortació apostòlica postsinodal del papa Francesc que recull els debats durant el Sínode dels Bisbes sobre l'Amazònia (celebrat l'any passat) i que s'ha publicat aquesta setmana. En el document, el pontífex cita el poema Carta de navegar del bisbe claretià, publicat a «El tiempo y la espera» (Santander, 1986), en parlar d'inculturació. És l'únic religiós català i espanyol que el Papa ha citat en la seva exhortació, segons Quim Collado, de Justícia i Pau.

«És maco perquè Casaldàliga no tenia gaire afinitat amb els papes anteriors però ara, amb aquest gest, Francesc reconeix la seva figura i la seva tasca. Cita personalitats d'àmbit mundial i és molt bo per a Catalunya que hi hagi inclòs el bisbe de Balsareny, per la seva lluita per la preservació de l'Amazones», valora, i destaca que Casaldàliga «s'ha jugat la vida pels camperols i els indígenes i aquest reconeixement és molt important per poder celebrar tots els anys que s'ha dedicat a aquella regió i a la seva gent».

Collado va conèixer el bisbe els anys 90. Llavors, l'entitat de la qual és membre va fer una campanya molt important per donar a conèixer la seva tasca i intentar que li donessin el premi Nobel de la pau, malgrat que es va acabar atorgant a una altra persona. Durant aquella temporada va visitar Casaldàliga tres o quatre cops: «Era perseguit i amenaçat de mort, vam ajudar que es coneguessin les seves causes i que rebés suports també de fora el país». Ara, Collado segueix l'estat del claretià a través de la relació que manté amb la família i membres de l'Associació Araguaia, amb la qual cada any presenten a Manresa l'Agenda Llatinoamericana.