El tren cremallera de Montser-rat i el funicular de Sant Joan, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han tancat el 2019 amb les millors xifres de la seva història. El cremallera va registrar del gener al desembre 702.157 viatgers, gairebé el 5% més amb relació als 672.719 del 2018. El funicular, d'altra banda, va tenir 394.969 visitants, el 23% més respecte dels 320.284 de l'any anterior. De fet, el 2019 Montser-rat va marcar un nou rècord de turistes i va superar per segona vegada en la seva història els 2,7 milions de visitants.

Pel que fa al cremallera, l'increment del parc mòbil, amb la pròxima incorporació de dues unitats de tren, permetrà l'augment de la freqüència de pas i la quantitat d'usuaris transportats en una hora del 33%: de 1.050 persones a 1.400. D'altra banda, s'instal·larà una nova via a l'estació de Monistrol Vila que facilitarà la gestió del moviment del parc mòbil i l'execució de treballs de manteniment de la via i els trens.

A més, la recent renovació dels cotxes del funicular de Sant Joan ha permès augmentar la capacitat de transport el 29%, s'ha passat de 48 a 68 places, i s'ha aconseguit millorar el confort en el trajecte per als usuaris. A la sala de màquines, FGC ha renovat el control i la maquinària del sistema d'accionament, amb la qual cosa s'han millorat els estàndards de qualitat de la infraestructura i la fiabilitat del servei del funicular.

Ferrocarrils també crearà un centre explicatiu que s'ubicarà a la planta superior de l'estació de dalt del funicular de Sant Joan per contribuir a la difusió del Geoparc de la Catalunya Central, un espai interactiu amb noves tecnologies que explicarà el fenomen geològic de la muntanya i els elements que componen el Geoparc. Pel que fa al Funicular de la Santa Cova, es troba actualment fora de servei perquè s'hi estan fent tasques de renovació.