El Consell del Bages ha començat a fer ben visible sobre el ter-reny la presència del Geoparc de la Catalunya Central i el seu lligam amb els municipis, una de les assignatures pendents de la que és una de les principals apostes turístiques. L'ens comarcal ha instal·lat al llarg d'aquests dies un total de 36 cartelleres de fusta en els 36 municipis que integren aquest àmbit d'interès geològic. A cadascuna de les cartelleres hi apareix visible la paraula Geoparc, just per sobre hi ha el nom del municipi i el fons general del plafó és una fotografia d'un recurs d'interès geològic, històric o artístic de la població en qüestió.

A més d'aquests plafons de caràcter més genèric, se n'estan instal·lant d'altres, amb uns formats lleugerament diferents, referents a espais concrets, que corresponen a les actuacions per a la creació de diverses iniciatives turístiques que diferents municipis, conjuntament amb el Consell Comarcal, han promogut com un projecte global lligat al Geoparc i que ha rebut una important injecció econòmica del pla d'ajuts europeus (Feder).

Els espais que han rebut aquest finançament perquè es puguin desenvolupar són el Centre d'Interpretació Enoturístic de Navàs, el Centre d'Interpretació del Cicle Lunar que es projecta a Castelladral (anomenat «La lluna en un cove»), el Museu d'Història d'Artés, les Tines dels Manxons de Callús, el Pont Vell d'Avinyó, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona, la Casa Museu Torres Amat a Sallent, la capella de Cal Clarassó a Santpedor i el conjunt monumental de Castellet de Sant Vicenç.

Fonts de l'àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages han posat en relleu que la instal·lació de tots aquests plafons ha de permetre «promocionar i fer recognoscible el Geoparc de la Catalu-nya Central i els recursos i equipaments associats, dotant-los d'una identitat pròpia». També n'han destacat la importància com a element que ha d'incidir a «relacionar l'activitat del Geoparc amb la realitat municipal del ter-ritori», ja que identifica «físicament i sobre el terreny els 36 municipis que integren el Geoparc de la Catalunya Central». A més, destaquen les mateixes fonts, aquesta intervenció permetrà «donar a conèixer les actuacions que es promouen per al desenvolupament del Geoparc de la Catalunya Central, i cadascun dels recursos on es duen a terme actuacions finançades pel projecte Feder».

En concret, l'actuació de senyalització comprèn els 36 municipis que formen part del Geoparc. És a dir, els 30 del Bages, 5 del Moianès (Monistrol de Calders, Calders, Moià, l'Estany i Santa Maria d'Oló) i també Collbató.

Aquesta acció s'emmarca en els plans del Consell Comarcal per potenciar la visualització i difusió del Geoparc de la Catalunya Central, que tindran un dels pilars principals en l'obertura, abans de l'estiu, d'un centre de recepció de visitants i espai informatiu i explicatiu de les característiques i atractius que el componen a l'antic Centre d'Acollida Turística de Sallent. Tal com va explicar Regió7 (vegeu edició del 31 de gener), el Consell del Bages ja fa temps que es plantejava la conveniència de disposar d'un espai central per al Geoparc per difondre'l, i ara s'ha convertit en una necessitat. Entre els mesos de juny i juliol aquesta aposta turística haurà de sotmetre's a examen per a la revalidació del segell de parc mundial Unesco i un dels requisits essencials és que que hi hagi un centre d'acollida de visitants.

D'entrada s'equiparan dues de les sales d'aquest CAT, per convertir-lo en un centre explicatiu del que és el Geoparc, dels seus espais visitables, i de les experiències turístiques que s'ofereixen a la comarca. Això es farà a través d'un projecte museïtzat amb plafons i recursos interactius, complementats amb un audiovisual explicatiu del Geoparc.