.Les més de 3.200 racions d'arròs que aquest diumenge al migdia s'han servit a la Festa de l'Arròs de Sant Fruitós de Bages s'han cuinat amb arròs del Delta de l'Ebre, com s'acostuma a fer cada any. En aquesta ocasió, però, el vincle ha sigut més intents que mai. La població bagenca ha celebrat la seva festa més solidària recaptant fonts per ajudar a regenerar el Delta, seriosament danyat per la tempesta Glòria, però sobretot ha promogut el missatge que cal conscienciar la població que és necessari protegir el patrimoni natural, i que el Delta és de tots.
Representants de la Cambra d'Arrossers Montsià i delegats arrossers d'Unió de Pagesos han sigut els convidats especials que ha tingut la Festa de l'Arròs de Sant Fruitós d'enguany. S'ha celebrat en un ambient gairebé estiuenc, el que ha afavorit que durant tot el dia centenars de persones hagin passejat per l'entorn del Bosquet de Sant Fruitós. Uns amb la intenció de menjar arròs, altres senzillament per gaudir de les activitats programades. Més de 4.000 persones haurien passat pel Bosquet, segons ha dit l'alcalde de la població, Joan Carles Batanés.
Abans de beneir i repartir l'arròs, el propi Batanés ha recordat que la festa d'enguany tenia una especial significació perquè «el Delta de l'Ebre necessita de la nostre protecció. És un espai natural únic que tenim molt sol i no ens podem quedar sense una joia del Mediterrani. Cal conscienciar tothom que l'hem d'estimar igual que estimem el nostre poble i el nostre país».
El president de la Cambra d'Arrossaires Montsià, Jordi Marcel Maramoros, ha agraït el gest. Ha recordat que fa anys que reivindiquen protecció, però «no es fa res. Nosaltres ja estem acostumats a lluitar i ho continuarem fent». Davant la gent que esperava l'arròs ha afirmat que «no volem grans infraestructures, sinó un territori amb valor ecològic». Ha acabat dient que cal salvar el Delta de l'Ebre «pels nostres fills, les futures generacions i perquè no és nostre, sinó de tots».
Després de la tradicional benedicció a càrrec de mossèn Florenci Gras -voleu un sermó curt o llarg?, va demanar. Si el faig llarg menjareu arròs covat- s'ha procedit a repartir l'arròs.
Durant tot el matí se n'han cuinat una vintena de grans paelles. Al mig de la pista del Bosquet s'hi han assegut unes 170 persones entre convidats i representants d'entitats. Al voltant de la pista la gent recollia les seves racions. Uns han optat per menjar-se'l al mateix Bosquet, on hi havia taules escampades arreu. L'ombra anava cobejada. Altres se l'han endut a casa.
Per fer-lo s'han utilitzat 335 quilos d'arròs; 72 de conill; 150 quilos de costella de porc; 72 de llagostins; 250 de sípia; 100 de musclos de roca; 15 de pèsols; 200 de ceba; 10 de pebro verd; 30 de vermell; 60 quilos de tomàquets; 15 d'alls; 18 de sal i 50 litres d'oli. A les 10 del matí s'ha començat a elaborar l'arròs, començat pel sofregit. Ha dirigit l'operació Genís Noguera, que segueix la tradició familiar.
Per Sant Fruitós hi han passat aquest diumenge el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Pugneró. També la delegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps; la presidenta del consell comarcal del Bages, Estefania Torrente o el primer secretari dels socialistes a la Catalunya central, Cristòfol Gimeno, entre altres, a més a més d'una representació del Delta de l'Ebre.
Durant tot el dia s'han celebrat activitats paral·leles com el concurs de paelles. Es feia al costat del parc infantil del mateix Bosquet. Hi havia inscrites 22 colles. Això sí, les paelles no eren tan grans com les que es cuinaven a la pista del Bosquet.