L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha exposat als grups municipals de l'oposició la voluntat de realitzar un canvi en l'actual gestió dels residus al municipi per tal de millorar les quotes de reciclatge i poder anar avançant cap al model de pagament per generació.

La voluntat de l'equip de govern és implantar el nou model basat en la recollida amb contenidors tancats i amb bosses personalitzades mitjançant codis identificatius a tot al municipi, el què permetria tenir registres dels índex de reciclatge de cadascun dels usuaris de forma personalitzada. El model de contenidors tancats ja funciona a Torruella de Baix i a La Rosaleda amb uns índex molt bons de recollida selectiva.

En aquest sentit, l'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés i el regidor de medi ambient, Xavier Racero van visitar la passada setmana el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i el municipi d'Argelaguer per conèixer la implantació d'aquest model pioner i veure els pros i contres de la seva implantació i estudiar-ne una possible aplicació al municipi bagenc.

Aquest consorci, integrat pel Consell Comarcal de la Garrotxa i l'Ajuntament d'Olot, han analitzat quatre sistemes diferents de recollida selectiva de residus que els han permès obtenir dades sobre la capacitat de selecció aconseguida, els costos reals i la despesa del servei, la percepció de la ciutadania i la capacitat del model de pagament per generació.

Amb els resultats obtinguts dels diferents projectes, han corroborat que el sistema d'obertura de contenidors amb targeta ha estat el que ha obtingut més bons resultats al seu territori. Aquest tipus de recollida s'assimila al sistema de contenidors tancats, implantat a Torroella i a La Rosaleda, als quals només es pot accedir amb una targeta personalitzada i, afegint en el seu cas les bosses personalitzades amb un codi QR.

Racero i Batanés van visitar el municipi d'Argelaguer, on s'ha implantat aquest sistema, i van poder conèixer, de la mà del seu alcalde els bons resultats que ha obtingut aquest tipus de gestió de residus tant pel què fa a l'acceptació entre la ciutadania, la poca despesa que suposa la seva implantació i el fet que permeti realitzar un control exhaustiu de l'autoria dels residus.