El problema de l'ocupació al Bages s'arrossega des de fa anys. Les administracions locals diferencien les ocupacions socials (fetes per famílies amb dificultats per accedir a un habitatge) de les que són més conflictives i que provoquen problemes de convivència. D'aquestes n'és un darrer exemple el cas que es va posar de manifest la setmana passada a Sant Vicenç, en què l'Ajuntament va fer tallar la llum i l'aigua a cinc habitatges ocupats, i arran de l'actuació es va trobar una instal·lació preparada per cultivar un miler de plantes de marihuana.

Les administracions se senten amb les mans lligades per actuar contra aquest tipus de fenòmens, on al darrere, moltes vegades, hi descobreixen màfies que revenen claus. De la seva banda, els Mossos d'Esquadra asseguren que són conscients del problema i que recentment han augmentat la presència policial en llocs on es detecta aquest fenomen.

L'alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, ha explicat que la situació de les ocupacions al municipi és complexa i que fer-hi front els és «molt difícil» perquè no en tenen les competències. «Nosaltres intentem actuar des del primer moment, quan veiem que s'està portant a terme la ocupació. Però l'únic que podem fer és dialogar amb aquella gent perquè al final no acabin entrant a l'habitatge. Un cop són dins els pisos ja no hi podem fer res», ha lamentat Delgado.

A partir d'aquí, la responsabilitat és de la propietat. I el consistori, el que està intentant fer, és una llista de propietats ocupades i propietaris i contactar amb ells perquè interposin la denúncia corresponent. I en aquest punt s'inicia un procés judicial «molt llarg».

L'alcaldessa demana més efectius a Mossos, malgrat que ells hi enviïn també la seva Policia Local. «Però hem de pensar que si hi ha altres serveis a la població, la policia no pot estar a tot arreu», subratlla. Delgado també reclama que hi hagi més coordinació i col·laboració entre els cossos, i destaca les aportacions de la ciutadania, «que ens ajuden molt».

Veïns de zones on hi ha aquests focus d'habitatges lamenten haver de conviure amb aquest tipus d'ocupacions que creen problemàtiques. Milagros Valle, resident propera al bloc on la setmana passada es va tallar la llum i l'aigua i on després s'hi va trobar una plantació de marihuana, ha explicat que «cada dos per tres han de venir els Mossos perquè hi ha problemes». En el seu cas, ella és mare d'un fill asmàtic i explica que no podia passar pel carrer. «Estem farts d'aquesta gent», ha denunciat.

El Salvador és un altre dels veïns que viu a prop del bloc i ha explicat que ha avisat la policia diverses vegades. «Triguen molt a venir fins aquí. Es cuiden molt més del centre del poble que no pas d'aquí dalt. Ens tenen una mica oblidats», deia. Aquest veí considera que quan la policia actua, «ha d'aplicar molta més mà dura».

Amb els talls de llum i aigua als blocs de pisos ocupats més conflictius, com el de la setmana passada, el consistori confia que les ocupacions vagin minvant. «Això ja passava des de fa temps, però no hi havia cap mena de control. No sabem d'on partim, però el problema de les ocupacions és a tota la comarca», ha dit.

El Consell en fa un diagnòstic

El Consell Comarcal del Bages està treballant en un projecte per diagnosticar quines són les necessitats d'habitatge a tota la comarca. El projecte també inclou la redacció d'un protocol d'actuació contra ocupacions que és previst tenir enllestit el mes de juny. La consellera de Serveis Socials, Àdria Mazcuñán, ha assenyalat que el cas de Sant Vicenç de Castellet no és únic.

Detectar les ocupacions que generen conflicte al veïnat és difícil per al Consell. Mazcuñán ha explicat que, moltes vegades, aquest tipus d'ocupacions, a diferència de les famílies que ho fan per necessitat, no mostren ni la voluntat d'empadronar-se ni tampoc d'entrar al circuit de serveis socials. La mitjana d'habitatges buits a Catalunya és del 10%, mentre que al Bages es calcula que s'enfila al 18%.

Segons la consellera de Serveis Socials, un dels grans problemes de la comarca és que hi ha habitatges buits però, a la vegada, molt poca oferta de lloguer. Aquest fenomen, alimentat per gent que no vol llogar per por, provoca que els preus pugin i a les famílies amb necessitats els costi més llogar.