L'Escola Diocesana de Navàs ha posat en funcionament les dues impressores 3D de què disposa el centre per fabricar viseres de protecció i destinar-les al personal sanitari o altres professionals que ho requereixin. D'aquesta manera, l'escola s'ha volgut unir a la comunitat comarcal de Makers, una xarxa que s'ha constituït a nivell mundial per contribuir a l'eradicació del COVID-19.

La iniciativa és de Marc Sibila i Pep Colilles, dos professors del centre que han adquirit les impressores de l'escola per poder treballar des de casa, i la idea és poder fabricar amb cada aparell entre 4 i 5 unitats cada dia per bé que "encara hem d'acabar de veure quantes som capaços de produir-ne", tenint en compte que és una feina que es fa al propi domicili i que, malgrat que "és un model simple", cada visera triga un parell d'hores a fer-se, explica Sibila.

Es tracta d'unes peces d'aproximadament mig centímetre de gruix i uns 20 grams de pes fetes de PLA, un material molt usat en la impressió 3D fet a base de recursos renovables, com ara el blat de moro. A la visera se li ha d'incorporar el plàstic protector de la cara i el coll (per exemple, una funda d'enquadernament) i tot plegat lligat amb una goma elàstica al voltant del cap. Per ara, l'EDN no pateix per les reserves de material, que ja és el que utilitza la pròpia escola, i en tot cas, ja es contactaria amb possibles proveïdors per aconseguir-ne més.

De moment, l'escola ha contactat amb l'Ajuntament de Navàs per poder començar a distribuir el material que es vagi fabricant als espais que ho necessitin, i a partir d'aquí, es mirarà de proveir altres equipaments del Bages i del Berguedà, per exemple a través d'Althaia.

Les viseres que es fabriquen a Navàs són homologades, assegura Sibila, tenint en compte que professionals vinculats a la cominitat de Makers han dissenyat models oberts per a la fabricació digital que es poden descarregar i imprimir en 3D. Diu que també hi ha l'opció de fabricar respiradors, però no té clar de poder-ho fer amb les impressores de l'EDN, que de moment es limitaran a la confecció de viseres.