La nova depuradora de Moià, una de les infraestructures més esperades per la seva incidència més enllà del mateix municipi, haurà d'endarrerir la seva posada en funcionament (inicialment prevista cap a final del 2020) perquè és una de les obres que s'han vist interrompudes a causa de l'estat d'alerta decretat per l'epidèmia del coronavirus.

Fins a mitjan d'aquest mes s'hi va estar treballant i ja és visible bona part de l'estructura del que seran les futures instal·lacions, però ara s'han hagut de deixar a mig fer, a l'espera que el final de la situació d'excepcionalitat permeti a l'empresa constructora fer-hi retornar els seus operaris i reprendre els treballs. Les obres van començar després de l'estiu i tenen un termini d'execució d'entre 14 i 16 mesos, per la qual cosa amb aquesta aturada no estarà a punt amb tota probabilitat fins ben iniciat el 2021

Aquest és un nou entrebanc en el camí d'un projecte que ha seguit un recorregut molt complex i que fa anys que es considera una necessitat.

Feia temps que l'Ajuntament de Moià havia començat a treballar en el projecte de la nova estació que pugui resoldre definitivament els problemes que presenta la depuradora actual, que ha quedat totalment obsoleta per poder donar una resposta adequada al creixement que ha experimentat el municipi i les seves àrees industrials. Són unes instal·lacions velles que han esgotat la seva capacitat i que cada cop presentaven més problemes per poder depurar l'aigua en bones condicions.

Quan estigui acabada i es pugui posar en servei, la futura estació que està en procés de construcció permetrà doblar la capacitat de l'actual i s'espera que ajudi a resoldre definitivament els problemes de contaminació que tot sovint afectaven rieres de l'entorn, i que en part s'atribuïen a les mancances de la depuradora, que no donava l'abast. I és que, quan es va construir, es va dissenyar un equipament pensat per a una població de 3.500 habitants, que són els que Moià tenia aleshores, però la població s'ha doblat i també han crescut les zones industrials i la quantitat d'empreses que hi ha implementades.

L'entrada en servei de la nova depuradora s'afegirà a la posada en marxa fa uns mesos de la depuradora de l'Escorxador, que és una de les principals empreses consumidores d'aigua del municipi.

Les obres tenen un cost de 2,9 milions d'euros, i es preveu que la mateixa UTE que les executa es cuidi també de l'explotació de l'estació depuradora durant l'any següent a la seva posada en marxa.