Balsareny va perdre ahir un dels seus personatges més populars i il·lustres, mossèn Joan Bajona, que més enllà de la seva tasca de rector durant més de 50 anys al poble, va destacar per ser un home polifacètic, virtut que el va dur a ser l'ànima de diverses entitats locals. Fins al punt que des del 2011 tenia la distinció de Fill Adoptiu del municipi i, fins i tot, una rèplica de la seva figura en un gegantó de la imatgeria local.

Joan Bajona, nascut a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) l'any 1932, va morir com a conseqüència d'una pneumònia causada per la Covid-19. Bajona era rector jubilat, però sobretot era polifacètic. Ordenat el 1955, la seva trajectòria com a mossèn s'ha desenvolupat gairebé íntegrament al municipi de Balsareny, primer a la colònia Soldevila i des de l'any 1978 a la parròquia del poble.

La seva implicació amb Balsareny, però, va transcendir molt més enllà de les parets de l'església i de la rectoria. De fet, exceptuant els primers 12 anys, en què va ser l'únic rector del poble, la resta del temps sempre hi va haver diferents mossens amb ell per portar la parròquia, però Bajona no se'n va moure.

Al llarg d'aquesta llarga trajectòria al municipi Bajona va ser un dels fundadors de la Coral Sant Esteve, que el 2013 va celebrar el seu cinquantenari, i en va ser l'etern director. Per la seva afició musical, va ser també el creador de la música del ball dels gegants locals, el Marc i la Maria, fa 35 anys; li agradava fer de paleta i crear mosaics, i amb ells ha deixat la firma en diferents espais del poble, com ara damunt la portalada d'entrada a l'església. També va ser president dels Pastorets, i després en va esdevenir l'honorífic.

Aquest llarg currículum el va fer mereixedor d'una estima conciutadana que es va traduir el 2011 en tres accions molt visibles del seu municipi. L'abril d'aquell any, en el context de les festa major de Sant Marc, es va estrenar un gegantó que és una rèplica de la seva persona. El novembre d'aquell mateix any, una quarantena d'entitats del poble li van retre un emotiu homenatge pels 50 anys de la seva arribada a Balsareny. I un mes després, en el marc del tradicional concert de Sant Esteve, el van nomenar oficialment Fill Adoptiu del poble.

El gegantó que es va construir i estrenar ara fa nou anys porta un element a cada mà: una paleta a la dreta i una partitura a l'esquer-ra. En una entrevista publicada per Regió7 el 30 d'abril del 2011, Joan Bajona explicava que ell mateix els havia triat perquè «volia que la gent de Balsareny recordi dues coses quan vegi el gegantó. A través de la partitura, que les entitats del poble no poden fer harmonia totes soles. Com les notes musicals, totes soles no fan res, però juntes i col·laborant les unes amb les altres fan una harmonia, fan gran el poble. I la paleta hi és perquè jo sempre estic fent coses, petites obres, mosaics, però amb això vull demanar que la gent treballi pel poble, que cadascú miri de posar-hi el seu gra de sorra». I encara hi afegia: «Ah! Als llavis també hi porto un toscano perquè havent dinat i havent sopat fumo una mica».

L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol per la mort de Bajona i de vuit veïns més del municipi que han traspassat des que va començar la crisi del coronavirus, i ha demanat que durant aquests dies es faci un minut de silenci a les 19.59.