L'oposició en bloc de Sant Fruitós de Bages (Bages) critica la gestió que Gent fent Poble (GfP), que governa en minoria, està fent per pal·liar els efectes de la Covid-19. Reclamen que les accions s'han de decidir des del "màxim consens" i participació de tots els grups representats en aquest moment "excepcional". Es queixen que s'han posat a disposició del govern municipal però que la resposta ha estat "insuficient" per la "falta de col·laboració".

Volen plens telemàtics i trobades amb tots els regidors. "La sensació general ha estat la de menystenir propostes més serioses i prioritzar les més vistoses", afirmen en un comunicat conjunt, alhora que subratllen que la prioritat és protegir la salut de les persones. "El que ha de dirigir les accions ha de ser el rigor i la cautela, prioritzant la serietat per damunt de la precipitació, la simplicitat o el populisme", detallen.

Des del seu punt de vista, els esforços s'han de destinar en "protegir millor els veïns" i tenir també presents les conseqüències econòmiques que comportarà la pandèmia. En definitiva, diuen, les accions s'han de centrar en cobrir "les necessitats reals" i evitar "confusions o partidismes". El signen ERC (3 regidors), Junts per Sant Fruitós (2) i PSC (2) mentre Gent fent Poble (GfP) té sis regidors.

En el text, reiteren la sol·licitud "ferma i sincera" de col·laborar en les decisions per gestionar aquest període "excepcional". "És un fet que des del primer moment tots els grups municipals ens vàrem posar a disposició de l'actual equip de govern, però la resposta obtinguda ens és del tot insuficient. Per això seguim insistint en demanar la celebració de Plens telemàtics i seguim exigint trobades amb la totalitat de regidors i regidores", detallen.

D'altra banda, els regidors de les tres formacions faran una donació de les indemnitzacions que reben de l'Ajuntament dels mesos de març i abril per contribuir a pal·liar els efectes de la crisi. Per últim, reclamen "treball conjunt, constant i permanent i presa de decisions conjuntes i compartides" tot dient que "ara més que mai, cal anar a la una per al bé dels treballadors de l'Ajuntament i de tots els veïns".

Si bé al comunicat no fan referència a cap acció presa per l'equip de govern, en els últims dies l'equip de govern ha repartit mones a tots els infants per Pasqua, ha anunciat un xec de 60 euros per família per comprar a establiments i la voluntat de construir un monument de record a les víctimes i "herois del poble" que lluiten per combatre el coronavirus, entre d'altres mesures.

El govern reacciona ofès

El govern de GfP no ha trigat a reaccionar, i aquest mateix dilluns al vespre ha respost a les crítiques de l'oposició assegurant que des que va començar el confinament en tot moment hi ha hagut «mà estesa» per part del govern municipal cap a l'oposició, a qui es refereix com el «tripartit a l'ombra».

En un comunicat, GfP explica que s'ha creat un grup de WhatsApp amb els portaveus dels partits de l'oposició i la regidora de sanitat.«en què s'han intercanviat més de 400 missatges en 35 dies, 167 dels quals amb informació donada a diari per l'alcalde i al regidora de Sanitat», a banda de 3 reunions que s'han fet per Skype «d'on han sorgit accions demanades i acordades per consens de tots els grups municipals».

En aquest sentit, GfP diu que el govern «ha estat obert des del primer minut a coparticipat amb els grups de l'oposició per afrontar millor aquesta pandèmia, s'ha posat en comú qualsevol aspecte sanitari, social o econòmic que ha calgut i s'ha respost extensa i acuradament totes les consultes fetes des de qualsevol grup de l'oposició».

Quant als plens municipals telemàtics a que exigeix l'oposició, GfP diu que acusar el gpovern de no haver-ne convocat «és una infàmia que no té disculpa». Assegura que aquest tema s'ha parlat i explicat en les reunions mantingudes i fins i tot la portaveu del PSC va contactar directament amb el secretari municipal per rebre explicacions dels motius de no realitzar un Ple. En el comunicat, GfP recorda que «qui dona fe i valida un Ple són els secretaris municipals i no qui governa», i apunta que «dels 30 municipis del Bages només 4 han fet plens des del 13 de març». Afegeix que entre els qyue no n'han fet, n'hi ha de governats per ERC, PSC i JxC.

Finalment, el govern de Sant Fruitós defensa les accions econòmiques que s'han proposat a nivell municipal per fer front a la situació actual co, i diu que lluny de ser «cap frivolitat ni cap simplicitat, és una acció seriosa, treballada, ben estructurada i necessària».

GfP lamenta les acuasacions dels partits de l'oposició, i els convida a rectificar «i a fer propostes de veritat enlloc de criticar».