L'Abadia de Montserrat ha presentat dos Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afecten 295 treballadors, segons ha avançat 'Nació Digital' i han confirmat fonts del monestir a l'ACN. Els dos expedients s'han justificat en causa de força major. L'ERTO de més entitat és el que ha presentat l'empresa de serveis del monestir, Arsa, que afecta els 215 treballadors de la plantilla. És l'empresa que gestiona bars, botigues i restaurants del monestir, així com la seguretat o la neteja. Un 30% dels treballadors estan afectats parcialment, per atendre els serveis bàsics del monestir. L'altra empresa afectada és la que assisteix els monjos, l'Abadia. Hi treballen una vuitantena de treballadors i el 85% han resultat afectats.

Aquesta segona empresa és la responsable de donar servei als monjos en àmbits com la infermeria, la cuina, el servei de la basílica o la comunicació. De la vuitantena de treballadors, el 85% estan afectats per l'ERTO. L'afectació és fins al juliol, tot i que per a un 80% dels afectats s'estipulen plans de durada diferent.

Fonts del monestir han recordat que Montserrat "depèn de la gent que hi puja", i que en aquest context d'estat d'alarma, amb totes les fonts d'ingressos tancades, els ERTO han estat inevitables.

El panorama que dibuixen aquestes fonts és complicat, i subratllen que no només han tancat aquestes empreses, sinó també el cremallera o l'aparcament. "No hi ha ningú a banda dels monjos", afirmen.

L'empresa de serveis, L'Arsa (Agrícola Regional, SA), ha aplicat ERTO al 100% dels treballadors. Tot el que genera activitat econòmica a Montserrat és Arsa. 215 treballadors.

Finalment, les mateixes fonts han indicat que una tercera empresa vinculada al monestir, l'editorial de l'Abadia de Montserrat, amb seu a Barcelona, també ha resultat afectada per la situació, tot i que no han pogut descriure en quin grau.

Amb tot, la voluntat dels responsables del monestir és tenir el complex a punt per quan es pugui tornar a una certa normalitat. En aquest sentit han recordat que el Festival Internacional Orgue de Montserrat no s'ha suspès, i que la voluntat és fer-lo "amb les mesures que calgui".