16 de maig de 2020
16.05.2020
Regió7

Mor l'historiador sallentí Ferran Sánchez i Agustí als 69 anys

Havia escrit diversos llibres sobre història local i dels maquis, i era jutge de pau de Sallent

16.05.2020 | 21:50
L'historiador i Jutge de Pau Ferran Sánchez i Agustí

Ferran Sánchez Agustí va morir ahir als 69 anys. Mestre, historiador i jutge de pau de Sallent en els darreres dècades havia estat sempre una persona molt vinculada al seu municipi, a les entitats culturals sobretot.

Ferran Sánchez havia investigat com a historiador sobre el primer franquisme, la Guerra Civil i el món del maquis. També havia fet treballs de monofrafies locals i de reculls fotogràfics del seu municpi. Havia aportat documentació en un tema com la invasió de la vall d'Aran el 1944 i en la la mort Ramon Vila Capdevila (Caracremada) el 1963, mort a mans de la Guàrdia Civil a Castellnou de Bages.

A part dels seus treballs literaris, Ferran Sánchez havia col·loborat en mitjans de comunicació com Ràdio Manresa i Regió7, havia estat mestre a l'escola Claret de Sallent i a l'escola Torres Amat, de la mateixa població, i entre d'altres iniciatives locals, havia estat fundador i durant molt anys unes de les ànimes de la revista local L'Esparver. A nivell polític, va ser regidor de Sallent en els primers mandats democràtics, primer en el govern format en la transicií fins abans de les primeres eleccions democràtiques, en un equip que liderava l'alcalde Josep Morera. En les primeres eleccions democràtiques es va presentar com a independent a la llista del PSUC, que liderava el popular Manolo Díaz. I uns anys després d'aquesta etapa de regidor va ser nomenat jutge de pau, càrrec que ha anat conservant en diferents períodes electorals. Actualment encara n'era el titular.

La seva família havia tinguit un quiosc lliberia al carrer Travessia del Teatre de Sallent, al centre de la població, i ell havia col·laborat amb moltes iniciatives locals, presentant, també, molts actes que es feien a la població.

Entre les seves obres en el terreny de la història, destaquen "Història de l'hospital de Sallent", "Carlins amb armes en temps de pau. Altres efemèrides d'interès (1840-1842)", "Maquis a Catalunya. De la invasió de la Vall d'Aran a la mort de Caracremada", "Maquis y Pirineos. La gran invasión", «Metges i maquis (1947-1949)», "Espías, contrabando, maquis y evasión. La II Guerra Mundial en los Pirineos", "El Maquis anarquista", "Maquis en el alto Aragón. La guerrilla en los Pirineos centrales" i "Sallent 1714-2014".

La mort de Ferran Sánchez es va produir ahir a la tarda, en principi per causes de malaltia que no estarien relacionades amb la pandèmia de la Covid-19.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20