L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet reitera que cal la implicació de totes les administracions i cossos de seguretat per fer front a les ocupacions i incidències relacionades, que assegura que s'han vist agreujades durant les darreres setmanes coincidint amb el confinament. I entre les mesures que s'han reclamat hi ha la de tancar l'accés lliure a les estacions de Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat i que s'hi accedeixi pel sistema de torns, ja que actualment són instal·lacions obertes (en el cas de la de FGC, parcialment, ja que a la nit es pot tancar).

Fonts municipals han explicat que demanaran a Renfe/Adif que acceleri el projecte de rehabilitació de l'estació, que es va presentar en fase de redacció el febrer, i que fa setmanes que es va fer la mateixa petició al director de Fer-rocarrils, Ricard Font, «perquè també s'eviti que es pugui entrar i sortir amb facilitat, com fins ara».

D'altra banda, l'equip de govern ha avançat que també s'està estudiant la instal·lació de càmeres de seguretat en punts estratègics del municipi, com ja s'ha fet en altres poblacions.

Una altra mesura que s'ha anunciat, aquesta ja efectiva, és que s'ha establert «un protocol per demanar a particulars, bancs i grans tenidors que denunciïn les ocupacions o posin al mercat de lloguer les seves propietats, a partir d'una llista d'habitatges ocupats o susceptibles de ser-ho que s'ha realitzat de forma interna». L'Ajuntament també condicionarà l'accés a les ajudes de Serveis Socials i demana la col·laboració ciutadana perquè denunciï qualsevol acció sospitosa d'ocupació d'habitatges.

Aquest seguit de mesures i demandes les ha fetes públiques l'Ajuntament després de celebrar telemàticament «una nova junta de seguretat local (la darrera es va fer l'abril del 2017) per buscar la complicitat dels diferents cossos de seguretat i sol·licitar més presència policial per fer front a un fenomen que afecta la convivència del municipi», segons han detallat fonts municipals.

En aquesta trobada van participar l'alcaldessa, Adriana Delgado, el regidor de Seguretat Ciutadana, Josep Martí, el director dels serveis territorials d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, i membres dels cossos de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Local.

A mitjan febrer el consistori va tallar el subministrament d'aigua i llum als habitatges ocupats més conflictius de Sant Vicenç de Castellet, i aquesta setmana s'han tapiat dos habitatges que han estat desocupats.

Però el consistori reitera que «els ajuntaments no tenen prou competències per erradicar el fenomen de la delinqüència ocupacional i que s'ha de tractar des d'una òptica supramunicipal».