El Parc Natural de Montserrat ha sortit beneficiat de les deu setmanes de confinament. L'absència de visitants ha permès créixer verd en zones on no és habitual per la presència massiva d'excursionistes. "A la muntanya li feia falta una parada", reconeix a l'ACN seu gerent, Xavier Aparicio, que subratlla que la covid-19 ha afavorit "sense cap mena de dubte" a una muntanya que pateix, en algunes zones, un intens estat de degradació. Per aquesta raó, avança, estan estudiant establir mecanismes per reduir l'aforament i, alhora, garantir les mesures de distanciament. Prop d'un milió de persones trepitgen, anualment, els camins i senders que envolten el monestir de Montserrat.

Les pluges dels darrers dies i l'absència de gent han estat un bon combinat per a la muntanya. En algunes zones com el pla de Sant Miquel ha crescut vegetació en un terreny on feia anys que no naixia. N'és també exemple els indicadors dels senders, tapats pels arbres i la verdor que envolta la pedra característica del massís. "El parc natural està en un dels millors moments dels darrers anys", assegura el gerent del Parc Natural, Xavier Aparicio.

Un milió de visitants l'any

Segons dades del Parc Natural, prop d'un milió de persones visiten l'entorn cada any. Punts més característics, com la Creu de Sant Miquel, acumulen, de mitjana entre setmana, 700 persones. El cap de setmana, són un miler. Altres com el pont de fusta, van registrar el 2019 12.500 visitants al mes.

Les recomanacions de les autoritats sanitàries i el fet d'afavorir la recuperació de la muntanya han provocat que, des del Parc, estiguin estudiant establir limitacions quan hi torni a haver llibertat de circulació.

Entre les possibilitats, s'estudia l'opció que sigui necessari inscriure's abans d'accedir al parc i indicar per quines zones s'anirà. En aquest sentit, recalca el gerent, malgrat tractar-se d'un espai obert "cal garantir la distància de seguretat i en determinats moments haurem de dir que no es pot entrar".

El que sí que ja s'ha decidit és que es col·locarà una senyalització específica en una quarantena de punts on tradicionalment hi ha més aglomeracions -com el cim de Sant Jeroni, la Creu de Sant Miquel o el Pla de les Taràntules- i es demanarà al visitant que mantingui la distància de seguretat.

Una muntanya de dues regions

La muntanya de Montserrat pertany als municipis de Monistrol de Montserrat i Marganell, que es troben en fase 1, i del Bruc i Collbató que, fins dilluns, continuen a la 0. Malgrat que sí que és cert que alguns veïns de la zona podrien accedir al parc natural i es fan misses -amb restriccions d’aforament- a la basílica, presenta una imatge pràcticament desèrtica. Els hotels i la restauració, en fase 1, podrien haver obert, però s'ha posposat a l'espera que Barcelona entri a la fase 2 de la desescalada.