El retorn a les aules serà dilluns més estrambòtic que mai, sense les classes tradicionals, amb poquíssims alumnes, i amb unes mesures extremes de seguretat molt comunes però que cada centre aplicarà a la seva manera.

En principi, es preveu que a tot arreu els professors vagin amb mascareta i guants, i a les llars d'infants possiblement també una bata sanitària i ulleres de protecció. Als centres hi haurà gel i productes higiènics per rentar-se, i també es preveu una higiene completa de l'equipament en conjunt, de manera que a l'hora d'organitzar-se han tingut en compte la coordinació amb el servei de neteja, i pensant que els espais s'hauran de netejar cada vegada que es canviï de grup.

En la majoria dels casos les entrades i sortides es faran esglaonades. A les llars d'infants no es permetrà l'accés dels pares a l'interior, i en alguns casos només podrà acompanyar el nen un sol progenitor, i un cop a l'escola, se li mirarà la febre (si bé en la majoria de centres confien que la temperatura ja els la prenguin a casa).

Un cop a dins, cada centre adoptarà les seves pròpies mesures. A l'escola Llissach de Santpedor, per exemple, els alumnes més petits s'hauran de canviar les sabates, en altres casos es desinfectaran, i a la llar d'infants Les Oliveres de Sant Fruitós els nens les deixaran a fora i aniran només amb mitjons.

Les aules també seran un punt d'especial atenció. A la majoria de centres s'han buidat d'elements innecessaris i només s'ha deixat el que es considera «imprescindible» per atendre els grups reduïts. A l'institut-escola d'Avinyó, es mirarà de mantenir l'interior del centre el màxim d'airejat possible, amb portes i finestres obertes.

I de l'aula al pati. A l'escola Llissach «és prou gran» perquè els alumnes estiguin separats, però igualment «sortirem per torns o es deixaran espais molt diferenciats», explica el seu director, Ferran Riera.