Els alcaldes i regidors socialistes de la Catalunya central consideren que la Generalitat no té les idees clares ni un rumb definit en el reobertura de les aules de les escoles bressol, de primària, de secundària i batxillerat. Els socialistes expliquen en una carta que signen conjuntament que la majoria d'alcaldes i regidors del seu grup van sortir d'una reunió amb la sensació que "no hi havia idees clares, ni rumb, ni mitjans a disposició". I asseguren que "el govern català, el mateix que per posar distància amb l'espanyol no havia parat de reclamar competències se'ns mostrava una vegada més un autèntic incompetent en allò en què sí podia fer i desfer".

Els socialistes consideren que als mestres "no se'ls ha reconegut l'esforç de seguir educant en condicions extremes" i acusen el govern de no haver fet un agraïment a l'esforç". Per als representants del PSC de la Catalunya central l'ordre de retorn a les aules ha estat "precipitada" i "de dubtosa eficiència per als més que escassos alumnes que les famílies han gosat dur als centres". Recorden aquest grup d'alcaldes i regidors que "a hores d'ara encara ningú s'acaba de refiar de què ara sigui el moment adient de retorn a les aules sense risc de contagi mutu".

Es lamenten, també, que, com en altres qüestions, en el tema de l'educació també hi hagi una major càrrega de responsabilitat per als ajuntaments. Les corporacions municipals, "molt menys dotats econòmicament que la Generalitat, hem hagut d'assumir responsabilitats que no ens pertocaven a causa de la manca de gestió i de lideratge del Govern i especialment del conseller Bargalló [Josep Bargalló, conseller d'Educacio]". Acusen el titular d'Educació d'actuar "amb una descoordinació absoluta" a l'inici de la pandèmia, i li retreuen la gestió de la beca menjador. Molts ajuntaments "vam haver d'entomar el repartiment de targetes moneder per tal que aquests infants no perdessin ni un dia més sense com a mínim un àpat diari saludable", segons el document socialista.

També li retreuen "manca de lideratge" a l'hora de resoldre problemes com ara "les connexions a Internet i els dispositius informàtics" per als escolars. També consideren que en aquest tema van ser els ajuntametns els que van cobrir les necessitats "per garantir una educació telemàtica de qualitat i d'equitat, ja que el Departament d'Educació només ha abastat al 22% de l'alumnat que ho necessitava i a més a més ho va fer tard, un mes després de reprendre les classes telemàticament".

Entre temes de wifi i de manca de material informàtic, els ajuntaments de "Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Castellbell i el Vilar i el Pont de Vilomara han hagut d'obtenir amb recursos municipals 182 connexions i mig centenar d'ordinadors o tauletes mòbils, per arribar allà on el Departament no arribava".

Els alcaldes i regidors del PSC es mostren preocupats perquè diuen que el departament "no té a l'horitzó un veritable pla de reobertura de centres de cara al curs 2020-2021, i proposa novament un pla amb els Ajuntaments, quan és el mateix Departament qui hauria d'establir unes indicacions clares conforme el que prescriguin els experts educatius i sanitaris", en opinió dels socialistes.

Reclamen de la Generalitat "un Govern responsable amb capacitat de resoldre el moment educatiu actual amb objectius clars, amb recursos suficients que no deixin a cap estudiant enrere en el camí". Signen el document Albert Cobero, alcalde de Súria. Enric Campàs, alcalde de El Pont de Vilomara i Rocafort. Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí. Montserrat Badia, alcaldessa de Castellbell i el Vilar. Elia Tortolero, segona tinent d'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada. Lluís Casas, primer tinent d'alcalde de Bagà. Míriam Rubio, segona tinent d'alcalde de Sant Vicenç de Castellet. Felip González, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Manresa. Abel Garcia portaveu del PSC a l'Ajuntament de Berga, i Encarna Tarifa, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Solsona.

Document íntegre dels alcaldes i regidors del PSC del Bages, Berguedà i SolsonèsVolen competències però quan les tenen són incompetents

Aquest dilluns les escoles i instituts han tornat a obrir portes després de dos mesos i mig en clausura a causa de la Covid19. Amb mestres a qui no s'ha reconegut l'esforç de seguir educant en condicions extremes i a qui s'ha agraït l'esforç amb una ordre de retorn precipitat de dubtosa eficiència per als més que escassos alumnes que les famílies han gosat dur als centres perquè hores d'ara encara ningú s'acaba de refiar de què ara sigui el moment adient de retorn a les aules sense risc de contagi mutu.

Els regidors, regidores, alcaldes i alcaldesses del Bages ens vam reunir dijous amb els Serveis Territorials d'Educació del Departament. La majoria vam coincidir en una mateixa sensació: no hi havia idees clares, ni rumb, ni mitjans a disposició. El govern català, el mateix que per posar distància amb l'espanyol no havia parat de reclamar competències se'ns mostrava una vegada més un autèntic incompetent en allò en què sí podia fer i desfer.

Els Ajuntaments molt menys dotats econòmicament que la Generalitat hem hagut d'assumir responsabilitats que no ens pertocaven a causa de la manca de gestió i de lideratge del Govern i especialment del conseller Bargalló. Amb una descoordinació absoluta inicial, per exemple, davant el primer gran repte de suplir la beca de menjador de la qual són usuaris molts nens i nenes a Catalunya (molts amb informes de risc social) i que vam ser els ajuntaments els qui vam haver d'entomar el repartiment de targetes moneder per tal que aquests infants no perdessin ni un dia més sense com a mínim un àpat diari saludable.

Aquesta manca de lideratge va continuar, després, amb les connexions a Internet i els dispositius informàtics perquè cap infant es quedés enrere com va repetir reiterades vegades el conseller Bargalló. I de nou, els ajuntaments vam haver de sortir al rescat per garantir una educació telemàtica de qualitat i d'equitat, ja que el Departament d'Educació només ha abastat al 22% de l'alumnat que ho necessitava i a més a més ho va fer tard, un mes després de reprendre les classes telemàticament. Els ajuntaments de nou, amb els regidors i regidores d'educació al capdavant i el contacte directe amb les direccions dels centres vam haver de localitzar a tots i cadascun dels nens, nenes, nois i noies que no disposaven d'una connexió wifi, o d'un aparell electrònic per poder seguir les classes telemàtiques i fer front a la compra de dispositius. Només entre Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Castellbell i el Vilar i el Pont de Vilomara s'han hagut d'obtenir amb recursos municipals 182 connexions i mig centenar d'ordinadors o tauletes mòbils, per arribar allà on el Departament no arribava.

I ara, a més, la precipitada i preocupant reobertura de centres, sense un pla estratègic, sense unes línies ben marcades, i amb uns criteris que sovint sembla que estiguin prescrits per persones que mai han trepitjat un centre educatiu, sobretot si parlem d'espais disponibles i de distancies de seguretat. Tant és així que a les escoles bressol la demanda de famílies que han contestat el qüestionari per utilitzar el servei no arriba ni al 20% a les comarques centrals. Fet que esdevé el paradigma de la manca de confiança de les famílies cap la seva administració (in)competent.

I mentrestant, els i les socialistes d'aquestes comarques no podem restar callats davant la preocupació creixent per no tenir en l'horitzó un veritable pla de reobertura de centres de cara al curs 2020-2021, i que el Departament d'Educació proposi novament un pla amb els Ajuntaments quan és el mateix Departament qui hauria d'establir unes indicacions clares conforme el que prescriguin els experts educatius i sanitaris.

Aquesta crisi mereix tenir al capdavant un Govern responsable amb capacitat de resoldre el moment educatiu actual amb objectius clars, amb recursos suficients que no deixin a cap estudiant enrere en el camí. Tenim al davant un moment únic, i no pot ser que tinguem la sensació que es traspassa la responsabilitat a qui vol col·laborar però no té ni les competències ni els recursos.

Albert Cobero, alcalde de Súria. Enric Campàs, alcalde de El Pont de Vilomara i Rocafort. Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí. Montserrat Badia, alcaldessa de Castellbell i el Vilar. Elia Tortolero, segona tinent d'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada. Lluís Casas, primer tinent d'alcalde de Bagà. Míriam Rubio, segona tinent d'alcalde de Sant Vicenç de Castellet. Felip González, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Manresa. Abel Garcia portaveu del PSC a l'Ajuntament de Berga i Encarna Tarifa, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Solsona.