Enmig d'un ambient tens la republicana Àdria Mazcuñan s'ha convertit aquest dimecres en la nova alcaldessa de Sant Fruitós de Bages. La moció de censura presentada per ERC, JxSF i el PSC contra l'alcalde Joan Carles Batanés, de Gent fent Poble (GfP), ha prosperat en un ple que ha tingut lloc al pavelló municipal i que ha viscut moments de crispació tant a l'interior, amb retrets mutus, com a l'exterior, amb crits i xiulets, fins al punt que el nou govern ha hagut de marxar escortat per la policia.

Un cop finalitzat el ple i aprovada la moció de censura, la nova alcaldessa i la resta de membres del govern han sortit per la porta principal del pavelló (havien entrat per la del darrera) on han rebut una forta escridassada dels detractors de la moció que s'havien concentrat a l'exterior del pavelló i, fins i tot, els han seguit durant tot el recorregut a peu fins a l'Ajuntament. Fent costat a la nova alcaldessa hi havia companys de partit com la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente, i altres batlles d'ERC a la comarca com Eloi Hernàndez, de Fonollosa, Ferran Estruch, de Cardona, o Oriol Ribalta, de Sallent.

Una estona abans de l'inici del ple desenes de persones ja s'han concentrat a l'exterior del pavelló per fer visible el rebuig al canvi d'alcaldia. La plataforma Stop Moció SFB hi ha col.locat una irònica catifa vermella i unes imatges a banda i banda imitant les estatuetes dels Oscars de Hollywood amb el nom dels regidors que ara formen govern i una frase que hi feia referència.

Els regidors d'ERC, JxSF i PSC han entrat mitja hora abans de l'inici del ple per la porta del darrera, enmig d'un fort desplegament policial, mentre que els de Gent Fent Poble ho ha fet per la porta principal, enmig dels aplaudiments dels seus partidaris.

Durant el ple, on han pogut accedir una quarantena de persones de públic, la candidata a l'alcaldia, Àdria Mazcuñán, ha defensat la moció de censura «com un acte legítim i democràtic», enmig dels crits que arribaven de l'exterior on se seguia el ple a través d'altaveus. La republicana ha destacat la pèrdua de confiança en el govern de GfP de qui ha dit que han rebut «menyspreus, males maneres i opacitat» i ha acusat a Batanés d'actuar com «si el poble fos seu». Ha dit que volen fer «un govern fort i estable» que «treballarà per tothom sense fer distincions perquè Sant Fruitós mereix un lideratge d'equip» i ha expressat la seva intenció de «sumar i construir» estenent la mà a GfP.

Per la seva banda, Joan Carles Batanés, abans de ser cessat, ha defensat la seva tasca i ha acusat als partits que presentaven la moció de «no escoltar el poble» perquè «no hem vist ni una sola queixa contra aquest govern».

La moció de censura s'ha aprovat amb els 7 vots a favor d'ERC, JxSF i el PSC i els 6 en contra de GfP i Àdria Mazcuñan va ser proclamada alcaldessa de Sant Fruitós.

«L'alcalde dels impossibles»

Joan Carles Batanés (GfP), que ha deixat l'alcaldia de Sant Fruitós de Bages després de 9 anys en el càrrec, ha aprofitat el seu torn de paraula per treure pit i repassar els projectes que el seu govern ha tirat endavant.

«Dec ser l'alcalde dels impossibles», ha assegurat, ja que, al seu entendre, ha dut a terme nombroses accions que semblaven impossibles de realitzar. Entre les fites assolides per «l'alcalde Batanés», com ell mateix s'ha autoanomenat infinitat de vegades, ha posat d'exemple la biblioteca, la rotonda del Paidos, la residència d'avis, l'escola de música o la zona esportiva de la Rosaleda.

Això ha provocar la indignació de la regidora Cristina Múrcia (PSC), que la legislatura passada compartia govern amb Batanés, que li ha retret que «no ha treballat sol». Aquest ha estat un dels moments més tensos del ple. L'altre ha arribat quan el portaveu d'ERC, David Uró, ha parlat de «censura a l'insult, assetjament i amenaça», unes acusacions que han indignat a Batanés que l'ha advertit de denunciar-lo.