El centre de paracaigudisme ¿Saltamos.es?, ubicat a Sant Fruitós de Bages, ha recuperat l'activitat després de l'aturada per la pandèmia. Aquest dijous i divendres, paracaigudistes i clients han pogut saltar novament des de l'avioneta després de tres mesos d'aturada. La mascareta i la desinfecció de mans és obligatori, com també utilitzar la indumentària que proporciona l'empresa, que prèviament ha estat desinfectada. Des de les instal·lacions, el seu responsable, Rôbbe Biskit, reconeix que des que van anunciar que tornaven a obrir no paren de rebre reserves. "Hi havia ganes de tornar a saltar", assegura.

Juan Esteban i Jorge Andreu, veïns de Sant Cugat, s'han llançat aquest divendres, per primera vegada, des de l'avioneta. Ho han fet amb una granota i ulleres que els hi han proporcionat. Abans s'han hagut de desinfectar peus i mans en reiterades ocasions. Durant tot el procés i, fins i tot, dins l'avioneta, duien la mascareta. No ha estat fins al moment que saltaven que se l'han pogut treure, però a l'hora d'aterrar se l'han hagut de tornar a posar. I és que, en saltar amb instructor, en el que es coneix com a tàndem, era imprescindible la protecció per minimitzar el risc de contagi.

Un protocol específic

Al centre de paracaigudisme s'ha establert un protocol específic per reduir el risc de contagi, validat pel Consell Superior d'Esports. Tot el personal s'ha fomat i, a banda de reforçar la neteja, la mascareta s'ha convertit en element indispensable en pràcticament tots els espais. No només dins l'avió, que és quan hi ha menys distància. També els dispensadors de gel de desinfecció de mans s'han d'utilitzar en els accessos als diferents espais i, especialment, abans de pujar a l'avioneta. Tot plegat, sintetitza el responsable de ¿Saltamos?, Rôbbe Biskit, per "pujar amb totes les garanties de salubritat".

Com és obvi, diu Biskit, qui mai no ha saltat "no percep els canvis". Diferent és qui, com en Marc Domingo, habitual de la pràctica, ja ho feia abans. "Potser es fa més dur saltar, perquè tens calor, però en una zona com l'avioneta on estem tots junts és essencial", apunta.Bon ritme de reserves

Domingo viu a Tossa i no es llençava amb paracaigudes des del 7 de març. Aquest divendres reconeixia que saltava amb "moltes ganes" i que estava impacient perquè per fi s'obrís la porta i poder-se llançar al buit. "Ells són els que pitjor ho han passat, han estat cent dies", deia Biskit referint-se als paracaigudistes habituals de la instal·lació.

Segons el responsable, malgrat que s'ha donat algun cas de clients que tenien reserva a la instal·lació "i de moment han optat per posposar-la", majoritàriament la gent amb reserva ha optat per mantenir-la i han tingut poques cancel·lacions. A més, afegeix, des que van anunciar que reobrien "hem acumulat un munt de reserves".

El túnel del vent, aquest estiu

Es dona el cas que les instal·lacions de Sant Fruitós de Bages tenien intenció d'engegar, aquest estiu, el primer túnel del vent que hi haurà a la Catalunya Central. De moment, explica Biskit, tot segueix al ritme i, si no hi ha canvis, a l'agost serà una realitat. En aquests moments s'estan ultimant els treballs d'una instal·lació que estarà a tocar de la zona d'enlairament i aterratge dels paracaigudistes. El túnel, que s'està col·locant de cara a les muntanyes de Montserrat, permetrà a les persones que en facin ús "volar" mentre observen el paisatge.