27 de juny de 2020
27.06.2020
Regió7

La fiscalia obre diligències penals a la residència de Sant Joan per la covid

S'afegeix als processos que el ministeri públic té oberts contra les residències de Bagà i Capellades

26.06.2020 | 23:18
L'exèrcit va desinfectar la residència de Sant Joan, el març

La fiscalia ha obert diligències penals contra la residència d'avis L'Atzavara de Sant Joan de Vilator-rada per les morts que hi ha hagut al centre durant la pandèmia de la covid-19. Segons han explicat fonts de la fiscalia, en aquest cas les diligències s'han obert arran de la denúncia d'un particular.

La residència és municipal i la regidora de Gent Gran de Sant Joan de Vilatorrada, Paqui Garcia, explica que no tenen constància que la fiscalia hagi obert diligències. Tot i això, sí que assegura que tenen constància que un particular ha denunciat la Generalitat per la seva actuació amb els centres geriàtrics, però no contra la residència. Garcia es mostra convençuda que a la residència, on ara no hi ha cap cas positiu de covid-19, «ho hem fet tot perfectament bé».

El cas de Sant Joan de Vilatorrada és un dels sis que s'han obert a Catalunya en la darrera setmana. Actualment, la fiscalia d'àrea de Manresa-Igualada també té diligències obertes per la residència Salarich Calderer de Bagà i el Prat de Tona, en aquests casos civils, i la de Consorts Guasch de Capellades, que com en el cas de Sant Joan és penal. També està sota la lupa de la fiscalia la residència Santa Oliva d'Olesa de Mont-serrat. Un cop la fiscalia hagi reunit la informació necessària i estudiat cadascun dels casos, decidirà si les diligències tiren endavant o queden arxivades. D'altra banda, per part de la fiscalia no descarta obrir-ne de noves contra altres centres geriàtrics si tenen indicis que hi ha pogut haver irregularitats o reben denúncies de particulars.

A nivell català, actualment, la fiscalia té obertes 42 diligències penals, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat. En l'àmbit civil, el ministeri públic continua fent el seguiment de gairebé 80 centres. En aquest cas, es tracta de diligències per fer un seguiment de la situació als centres i per a la protecció dels usuaris. En el conjunt de l'Estat, la fiscalia té obertes 240 investigacions penals i 194 diligències civils, amb dades del 22 de juny. Hi ha un nou procediment judicial obert en un jutjat de Gavà.

La Fiscalia Provincial de Barcelona té obertes 24 diligències penals, cinc més que ara fa una setmana. Entre aquestes de noves, n'hi ha una oberta per una denúncia contra el Govern de la Generalitat, una altra per uns fets que van tenir lloc en un centre hospitalari i una tercera per uns fets en una fundació.

Altres diligències que la Fiscalia Provincial de Barcelona manté obertes són per una denúncia presentada per un particular contra l'administració; per una denúncia interposada per familiars de diferents residències geriàtriques; i per una denúncia presentada per una agrupació d'afectats per la covid-19. També es mantenen incoades diligències penals després de rebre una comunicació per part del registre civil de Sant Boi de Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra arran d'una comunicació de l'Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD).

La fiscalia de l'àrea de Granollers manté obertes cinc diligències penals, quatre corresponents a residències i una cinquena incoada després de la denúncia d'un particular contra personal sanitari d'un centre.

A l'àrea de Sabadell continuen obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una, mentre que ja se'n va arxivar una altra; a la de Mataró, tres; i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra.

D'altra banda, la Fiscalia Provincial de Girona té obertes diligències per la denúncia interposada per una associació amb relació a una residència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya