«És un 'zulo' i hi plouen pedres». Així és com Santi Calvo, treballador de Vilafruns, descriu la mina de Balsareny. En l'últim mes i mig, s'hi han produït tres accidents, dos d'ells mortals i l'altre de molt greu. Els miners n'estan farts i, per això, aquest matí, unes 350 persones s'han manifestat a Manresa per reclamar més seguretat. Asseguren que, en els últims dos anys, s'ha reduït la inversió i s'ha donat prioritat a la mina de Súria, on l'empresa Iberpotash hi té projectat el seu pla de creixement 'Phoenix'. «Treballem a la mina i coneixem el risc, però no podem assumir que caigui una pedra i ens enterri», lamenta Calvo, treballador subcontractat de la mina. De la seva banda, els miners de Súria s'han desmarcat de la protesta.

Els comitès d'empresa d'ICL i de Montajes Rus van fer una crida ahir a les assemblees a participar en la protesta que ha tingut lloc avui des de les 9 del matí a Manresa per exigir millores de seguretat a les mines després de la mort de dos treballadors en els darrers dos mesos i un accident que va ferir una tercera persona. És el segon cop que es convoca aquesta protesta. Hi va arribar a haver un principi d'acord entre ICL i el comitè però el segon accident va provocar que el comitè mantingués aquesta convocatòria.

La manifestació ha començat a les 9 del matí davant del Lidl del polígon els Dolors i a dos quarts de 10 s'ha iniciat una marxa lenta fins a la plaça de l'Ajuntament. Allà s'ha llegit un manifest i s'ha reivindicat una millora de la seguretat a les mines. A causa de les conseqüències de la crisi sanitària provocada per la covid-19, la manifestació s'ha dut a terme seguint totes les mesures de seguretat, el que ha comportat que no s'hi puguin veure pancartes, tal com es va informar des de l'assemblea.

Per altra banda, ICL va emetre ahir un comunicat en què asseguren que van decidir el mateix dia de l'accident aturar de manera indefinida l'activitat productiva d'aquest centre per tal de reavaluar les mesures de seguretat i acordar les accions futures a prendre en aquesta mina. Per altra banda, els treballadors assistents ahir a l'assemblea afirmaven que l'aturada de l'activitat està previst que duri tres setmanes i per això consideren que s'està començant a negociar molt tard.