Ferrocarrils de la Generalitat preveu obrir el setembre l'espai de difusió del Geoparc de la Catalunya Central, un centre explicatiu que s'ubicarà a la planta superior de l'estació de dalt del funicular de Sant Joan. Inicialment es preveia obrir-lo per Setmana Santa, però la situació d'excepcionalitat provocada per l'epidèmia del coronavirus va obligar a aturar els treballs durant un quant temps i n'ha endarrerit l'obertura.

Es tracta de l'espai on fins fa uns mesos hi havia l'anomenada Aula de Natura, un punt que servia per explicar des d'aquesta talaia, a prop dels 1.000 metres d'altitud, la història de la muntanya, les seves característiques climàtiques i la seva fauna i flora.

El novembre passat ja es va deixar l'espai fora de servei per començar les obres per a l'adequació de l'espai per a la nova funció. En paral·lel, es posava en marxa l'adjudicació del projecte de contingut museístic.

La companyia ja tenia el projecte des de fa temps de dur a terme una renovació dels elements explicatius de l'Aula de Natura, ja que amb el temps havien quedat desfasats i es volia apostar pels recursos que aporten les noves tecnologies, amb una proposta que fos molt més interactiva. En paral·lel, es van iniciar converses amb els gestors del Geoparc de la Catalunya Central i el Consell Comarcal del Bages en què es plantejava com Montser-rat, que n'és una peça fonamental i una porta d'entrada, podia contribuir a promoure'l i donar-li més valor. De la conjugació dels dos fets va sorgir la proposta de reorientar el contingut de l'Aula de Natura.

Seguirà l'essència explicativa del que ha estat fins ara, es mantindrà però amb un format més modern i interactiu, fent-hi conviure dos eixos temàtics. D'una banda, el que posarà èmfasi en el fet que Montserrat és un parc natural, n'explicarà els elements més rellevants i difondrà com es pot contribuir que rebi el menor impacte possible. D'altra banda, el que farà una referència i explicació concreta del fenomen geològic de la muntanya i dels elements que componen el Geoparc.

Aquest centre tindrà un excel·lent complement en la ter-rassa que hi ha just al costat de l'espai expositiu, un mirador situat a prop de 1.000 metres d'altitud que permet una observació perfecta de la muntanya i de les característiques que la fan singular, i que s'explicaran en la futura museïtzació.

El futur espai vol ser exemple de la connexió de Montserrat amb la comarca, per la qual cosa el discurs i la difusió anirà molt més enllà del massís. El funicular de Sant Joan transporta una mitjana d'uns 350.000 viatgers, al voltant del 85% dels quals visitaven el que havia estat l'Aula de Natura.

El Geoparc de la Catalunya Central es va començar a gestar el 2007, quan el departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals de la Universitat Politècnica de Catalunya en va enllestir el pla director, i es va formalitzar el 2011. Abraça el Bages, part del Moianès i el municipi de Collbató (Baix Llobregat), i parteix de la base d'aprofitar turísticament el potencial que té la comarca per explicar els fenòmens geològics.