El grup municipal de Fem Poble a l'Ajuntament de Sallent portarà a votació demà dimecres al plenari la creació d'una comissió que investigui els dos accidents mortals i l'altre accident greu a la mina de Sallent-Balsareny dels dos últims mesos.

La candidatura considera que "les denúncies i pitjors previsions dels últims mesos per part dels sindicats s'han acabat complint". Ja el mes de febrer d'aquest any el comitè d'empresa d'ICL Sallent denunciava en un comunicat públic la "precarietat laboral al centre de treball de Sallent" i "la massiva precarització de la plantilla de l'interior de la mina, que porta a un augment de la perillositat". Afegien que es pretenia que "en escassos mesos la major part de la seguretat passi a mans inexpertes".

Per això, Fem Poble observa "amb preocupació les condicions de seguretat de la mina que s'explota al nostre municipi, afegida al procés de tancament que ha superat ja diverses dates límit anunciades per la mateixa ICL".

La comissió, si prospera, citarà a declarar la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani; el conseller delegat de l'empresa ICL Iberia, Carles Alemán; el president de l'empresa Montajes Rus, José Luis Bermúdez, de la qual eren treballadors dels últims accidents greus i mortals; els inspectors de treball que han actuat a les mines de Sallent i Súria els darrers dos anys; els responsables de la investigació dels Mossos d'Esquadra; i representants de tots els sindicats de les dues empreses.

Fem Poble motiva la necessitat de la comissió d'investigació pel "malestar i la inseguretat generada als treballadors de la mina, les seves famílies i, en conseqüent, a la població de Sallent, que obliguen a l'Ajuntament a ser proactiu en la cerca de la màxima seguretat a les empreses que treballen a la mina de potassa". A la vegada, consideren que es necessita "disposar de tota la informació possible per exigir a l'administració competent que executi amb claredat totes les accions que se'n derivin".