Vicenç Llorens, que va encapçalar la llista de Junts per Sant Fruitós de Bages a les darreres eleccions municipals, ha mort aquesta matinada a l'edat de 59 anys en no poder superar el càncer que se li havia diagnosticat fa poc més d'un any. Justament aquest dimarts s'anunciava la seva renúncia a l'acta de regidor per motius de salut, ja que fins a última hora Llorens ha mostrat força i voluntat per seguir treballant pel consistori, des de feia tres setmanes com a membre de l'equip de govern. El funeral es farà aquest divendres a les 11 a la Sala Montserrat d'Àltima-Fontanova, on demà dijous s'obrirà la vetlla de 10 a 1 del matí i de 5 a 9 del vespre.

Llorens va anunciar públicament que tenia un càncer de pròstata el maig de l'any passat, poc abans de les eleccions a les quals es presentava per primer cop com a candidat de Junts per Sant Fruitós en substitució de Mercè Casals.

El record de Llorens ha estat present en el primer ple ordinari després de la moció de censura, que s'ha celebrat avui a la tarda, amb un ram, un crespó i una cartolina amb el seu nom davant la deva cadira buida. També ha suposat el retorn al saló de sessions de l'Ajuntament (durant el confinament els plens s'havien fet al pavelló), amb un aforament limitat a 6 persones de públic, que han anat ocupant alternativament familiars i companys de partit.

Ha sigut un ple emotiu, que GfP, ara a l'oposició, havia demanat de postposar fins dilluns, però que el govern va decidir de mantenir, entre altres coses «perquè som coneixedors que el Vicenç voldria que seguíssim endavant i ferms en els nostres compromisos», segons va apuntar l'alcaldessa, Àdria Mazcuñan.

I és que, si bé la tibantor que hi ha entre govern i oposició s'ha deixat notar a mesura que avançava el ple, al començament s'han aparcat les diferències, i el to ha sigut amable i respectuós, amb un minut de silenci precedit per un torn de paraula de record i reconeixement a Vicenç Llorens per part de cada un dels regidors. Les mostres de gratitud a la seva figura i de condol a la família han sigut unànimes, i també s'ha lloat la seva tasca com a regidor.

L'alcaldessa, Àdria Mazcuñan, ha lamentat l'absència de Llorens «en aquest camí que havíem de fer junts» al capdavant de l'Ajuntament, «però ens endurem el que hem pogut aprendre de tu i farem honor del que havíem parlat».

Entre llàgrimes, la portaveu socialista, Cristina Murcia, ha recordat la feina feta al costat de Llorens, «que sempre va ser de treball conjunt i positiu pel poble». L'ha definit com ·un amic i bona persona» i li ha donat les gràcies «per tot el que m'has ensenyat».

També el fins ara alcalde i actual portaveu de l'oposició, Joan Carles Batanés, de GfP, ha recordat les seves trajectòries paral·leles «perquè vam iniciar el treball per l'Ajuntament el mateix dia, l'11 de juny del 2011», tot i que «cadascú des de la seva posició».

L'últim a parlar ha sigut l'altre regidor de Junts de Sant Fruitós amb qui Llorenç compartia grup al consistori, Felip Echarri, que l'ha definit com «una gran persona que sempre va treballar pels altres». Hi ha afegit que «se'n va un gran lluitador, un gran amic, i un gran mestre, amb el cap ben alt». El mateix Echarri ha anunciar que entrarà com a nova regidora de Junts per Sant Fruitós la tercera de la llista a les eleccions del maig de l'any passat, Estrella Morales.

Casat i pare de dues filles, Vicenç Llorens era enginyer tècnic de mines per la UPC, i mentre la salut li ho va permetre, va treballar en l'àmbit de la mineria com a copropietari de l'empresa GeoblastingSL i alternant diverses tasques tant per compte d'altri com a autònom.

Prop d'una dècada al consistori

Vicenç Llorens va entrar com a regidor a l'Ajuntament de Sant Fruitós l'any 2011, i va compartir grup municipal amb Mercè Casals, a qui rellevaria més tard.

En l'actual mandat, Junts per Sant Fruitós, que ell encapçalava, va ser la tercera força més votada i va quedar a l'oposició, fins que la moció de censura impulsada conjuntament amb ERC i el PSC va situar les tres forces al govern, i va deixar Gent fent Poble a l'oposició.

En l'escrit de suport que va elaborar el nou executiu amb motiu de la seva renúncia, destacava «la fermesa i la capacitat de treball» de Vicenç Llorens a l'Ajuntament de Sant Fruitós. També des del Consell Comarcal del Bages, d'on actualment era conseller, s'ha posat ben valor "la dedicació i implicació d'en Vicenç, tant al partit com a la política municipalista, així com la seva generositat, entrega i escolta".

Fora de l'àmbit polític, Vicenç Llorens ha estat president de l'Associació de Veïns de la Urbanització de Pineda de Bages, de la qual ara era vocal. També havia estat membre del cor de la parròquia de Sant Fruitós, col·laborava amb l'organització d ela caminada de l'entitat "Posa't en marxa", i havia participat en la Cavalcada de Reis del poble diversos anys.