Els pisos de lloguer amb serveis per a gent gran que la Fundació Ibada ha construït a Navarcles rebran, en els propers dies, els primers inquilins. La previsió és que aquest estiu quedin ocupats aproximadament la meitat dels 21 habitatges que s'han construït al carrer de la Creueta, al costat de la residència d'avis que gestiona la mateixa entitat i, per tant, encara en quedaran una desena de disponibles. Els pisos van destinats a persones de més de 65 anys amb certa autonomia.

Els pisos adaptats per a gent gran se sumen a l'oferta assistencial de la qual disposa la Fundació Ibada, que té residències a Navarcles i a Castellgalí i també un Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), que es farà càrrec de les necessitats que tinguin els residents dels nous habitatges. «Si algú necessita, per exemple, suport per la neteja, el menjar o per una sessió de fisioteràpia se li vehicularà a través del SAD», explica la directora general d'Ibada, Maria Bosch.

Els nous habitatges responen a un nou model d'atenció a la gent gran, que va més enllà dels pisos tutelats perquè van adreçats a persones que «són autònomes i prenen decisions per elles mateixes», apunta Bosch. L'objectiu és oferir a la gent gran un espai que sigui casa seva, però que tinguin al seu abast els serveis que necessiti. Es tracta «de poder viure a casa teva amb la teva intimitat i a la vegada amb comunitat perquè hi ha espais per compartir».

En total, s'han construït 21 pisos d'una o dues habitacions on podran viure unitats familiars d'una, dues o tres persones. Els habitatges disposen de cuina equipada amb electrodomèstics, saló-menjador, habitació, bany, balcó i un traster a la planta subterrània. També disposen de zones comunes per millorar l'autonomia i la seguretat dels residents i potenciar les relacions socials.

Els pisos estan destinats a persones de més de 65 anys, autònomes, amb un grau de dependència lleu o moderat i amb capacitat de convivència, prioritàriament de Navarcles, tot i que estan oberts a tothom qui tingui aquestes necessitats. El lloguer dels pisos, que oscil·la entre 525 i 650 euros, inclou l'ús de l'habitatge i les instal·lacions comunes, suport personal que consta de consergeria, petits manteniments, neteja mensual de l'habitatge i atenció social. També inclou les despeses de la zona comunitària i el sistema d'alarmes, videovigilància i teleassistència les 24 hores.

És previst que aquesta setmana entrin a viure als habitatges els primers llogaters, que aquests dies ja han portat les seves pertinences a la que serà casa seva.