Monistrol de Montserrat ha incorporat un nou element festiu, a través de la colla de gegants de Viserta. Es tracta d'un bou, que s'ha estrenat coincidint amb el cap de setmana de la festa major monistrolenca.

El bou de Monistrol ha estat finançat per la família Pozo-Marcet, de Cal Virol, i per a la seva realització ha tingut el suport de veïns que també han volgut aportar el seu gra de sorra en l'elaboració de la figura. L'escultura és atribuïda a l'escultor modernista Lambert Escaler i ha sigut emmotllada per Joan Pozo al taller El Ingenio de Barcelona.

La peça ha sigut acabada, estucada i policromada a l'oli segons les tècniques tradicionals per Carlos Morillo, president del Gremi d'Escultors i Restauradors d'Imatgeria Festiva de Catalunya. L'estructura de fusta del bou és una aportació de Miquel Àngel Coín i Pepe Aunión, i el faldellí de la figura és obra de la modista monistrolenca Encarnación Palomo.

La nova peça s'ha estrenat per la diada de Sant Jaume, ja que no va ser possible fer-ho, tal com estava programat, durant la diada de Corpus Christi. La família propietària cedirà la peça a la vila en les festes més tradicionals de la població, com la festa major, el Corpus o altres celebracions de caràcter tradicional i popular on la seva presència sigui requerida.

La figura del bou a les festes tradicionals catalanes té un origen medieval associat a la festa del Corpus Christi i la seva processó.