El ple ordinari del Consell Comarcal del Bages, celebrat aquest dilluns, va aprovar una moció presentada pel PSC, a l'oposició, que reclama la reobertura dels consultoris mèdics, encara tancats des de la declaració de l'estat d'alarma, i la recuperació de la normalitat assistencial. L'equip de govern del Consell, format per ERC i JuntsxCat, es va abstenir en la votació, tot i compartir «el fons de la proposta». De totes maneres, la moció dels socialistes va prosperar perquè va comptar amb el suport de C's, En Comú i la CUP.

En aquest sentit, l'executiva del PSC al Bages, Berguedà i Solsonès es mostra «sorpresa» per l'abstenció del govern del Consell Comarcal «en un tema tant important i rellevant com és el d'exigir al govern de la Generalitat prestar un servei essencial, de forma presencial, en tots els municipis de la nostra comarca». Per la seva banda, el vicepresident primer del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez (ERC), assegura que els dos partits de l'equip de govern «estem totalment d'acord amb el fons de la proposta» però justifica l'abstenció per una discrepància en «les formes».

Hernàndez argumentava també el fet de no haver pogut negociar la proposta dels socialistes, que es va presentar el dilluns mateix al migdia, per tal «d'adaptar-la a les condicions actuals». Segons el republicà, «entenem que el moment actual torna a ser extremadament complicat a nivell sanitari i hem de tenir en compte el període vacacional que cada any ja comporta una reestructuració dels professionals de la salut».

De la mateixa manera, el vicepresident del Consell ha volgut posar en relleu la tasca que ja s'està duent a terme des del territori per a la recuperació del serveis assistencials. Segons Hernández, ja s'han iniciat diversos contactes entre alcaldes de la comarca de diferents partits i responsables de l'ICS i el Catsalut per abordar la problemàtica.

Segons van explicar ahir fonts del PSC, la moció defensada per la portaveu socialista, Montserrat Badia, pretenia, per una banda, protestar pel manteniment del tancament d'un servei bàsic, i per altra, aconseguir reobrir els consultoris mèdics per a poder recuperar una nova normalitat assistencial preservant en tot moment la seguretat del personal sanitari i la dels usuaris.

El PSC considera que no pot ser que els consultoris faci cinc mesos que estan tancats «amb derivació cap a ambulatoris de Manresa, amb el gran nombre de persones grans que tenim en tots els pobles, sense oblidar la gran importància d'aquests consultoris per a detectar d'immediat, possibles contagis». Les mateixes fonts asseguren que «la proximitat i la coneixença de la població són elements essencials en l'atenció mèdica, i no pot ser que el govern de la Generalitat consideri normal tenir tancats 447 consultoris mèdics, a tot Catalunya, entre els quals els de la comarca del Bages».

Per tot plegat, afegeixen també que «no volem ser ciutadans de segona i volem recuperar el servei que teníem abans de la declaració de l'estat d'alarma per tenir l'assistència que tots ens mereixem i també per a combatre millor els rebrots de la pandèmia que s'estan produint». Els socialistes apunten també que el govern del Consell Comarcal «tot i l'abstenció té el mandat del ple de gestionar aquesta aprovació davant el govern de la Generalitat i vetllarem perquè es compleixi».

Precisament, aquest dilluns Unió de Pagesos també va fer un comunicat per demanar al departament de Salut que restableixi el servei que afecta sobretot al municipis petits. El sindicat comptabilitza una vintenta de municipis de la regió central que es troben sense aquest servei o bé amb el consultori obert però només un cop a la setmana.