Sant Joan de Vilatorrada es donarà de baixa com a membre de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), de la qual era membre des del 2013. El ple municipal va aprovar aquest dijous la sortida del municipi de l'entitat independentista amb el vot favorable de l'equip de govern, format per Alternativa x Sant Joan (AxSJ) i el PSC, i el de Ciutadans, a l'oposició. Mentre que els socialistes s'han felicitat d'aquesta decisió, Alternativa diu que l'ha pres a «contracor» perquè era un compromís havien adquirit amb Ciutadans a canvi de tirar endavant el pressupost municipal.

L'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Solernou (AxSJ), admetia ahir que «no estem contents ni orgullosos» de la decisió i que «malgrat que ens hagi dolgut ho hem hagut de fer perquè era un compromís que teníem» amb el grup municipal de Ciutadans a canvi d'aprovar el pressupost municipal. «Si es dona la paraula s'ha de complir», assegura l'alcalde. Segons Solernou, és una decisió que el seu partit, on hi ha alguns membres que són independentistes, ha pres «a contracor», però recorda que «quan vam entrar al govern vam dir que governaríem per a tothom».

Solernou assegura que, tot i que eren favorables a continuar a l'AMI, van prioritzar l'aprovació del pressupost municipal, el novembre passat, perquè feia tres anys que estava prorrogat «i encara en paguem les conseqüències». Subratlla que per tirar-lo endavant «no teníem una altra opció» perquè no van trobar cap més suport per tenir majoria que el de Ciutadans, que es va abstenir en la votació, amb la qual cosa el govern en minoria va poder aprovar els comptes.

Per la seva banda, el Grup Municipal Socialista s'ha mostrat satisfet de fer realitat «un compromís electoral primordial, com és garantir la neutralitat del consistori respecte del debat nacional». La portaveu del grup municipal del PSC, Elia Tortolero, qualifica la decisió de «simbòlica» en tractar-se del segon municipi en nombre d'habitants de la comarca del Bages. En paraules de Tortolero, «la política nacional s'ha de fer allà on correspon, que és al Parlament» i afegeix que «les institucions municipals, les més properes al ciutadà, han de vetllar per representar tothom, no només una part».

La sortida de l'AMI, que no es farà efectiva fins al setembre, es va aprovar en el ple dijous amb els vots favorables de l'equip de govern (AxSJ i PSC) i Ciutadans. Compromís amb Sant Joan va optar per l'abstenció, mentre que només els regidors d'ERC i Junts es van mostrar contraris a la decisió.