L'antic CAT de Sallent reobrirà convertit en un centre de visitants del Geoparc de la Catalunya Central. Els treballs per adequar l'espai (que Regió7 va avançar el gener passat) han acabat recentment i s'espera fixar una data d'obertura en funció de com evolucioni el procés de desconfinament per la pandèmia de la Covid-19.

La necessitat de disposar d'un centre específic del Geoparc va ser una de les recomanacions que la Unesco va fer durant l'últim procés de revalidació, que va tenir lloc l'any 2016.

Amb la posada a punt d'aquest equipament, el Geoparc està més ben preparat per afrontar el nou procés de revàlida, que es preveu que tingui lloc aquest any.

El projecte s'ha portat a terme tant a l'exterior com a l'interior de l'equipament. A l'exterior, s'ha substituït la imatge del CAT pel logo del Geoparc.

També s'han col·locat imatges aprofitant el disseny exterior preexistent i s'ha instal·lat un panell informatiu. A l'interior, s'han construït cinc plafons amb informació del territori del Geoparc i s'ha aprofitat material existent de l'anterior infraestructura expositiva per oferir informació sobre el geoparc i la seva història geològica, sobre els geoparcs mundials que hi ha reconeguts per la Unesco, sobre les roques del Geoparc, i els principals indrets visitables i les experiències que ofereix aquest projecte turístic. També s'ha produït un audiovisual de 5 minuts de durada, que està disponible en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès).

L'adequació d'aquest espai ha estat possible gràcies a la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament de Sallent, el Consell Comarcal del Bages i el Geoparc de la Catalunya Central per a la cessió de l'equipament per poder fer-hi la museïtzació.

El conseller comarcal de Turisme i president del Geoparc, Agustí Comas, destaca «la bona predisposició de l'Ajuntament de Sallent perquè aquest centre de visitants pugui ser una realitat i es pugui convertir en un punt d'interès del territori». Comas ha assenyalat també «la importància que tindrà aquest equipament per donar a conèixer i visibilitzar el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, tant per als habitants del Bages com per als visitants de fora de la nostra comarca», i per a la recepció i explicació a grups escolars, com a punt de partida de paquets de visita. El conseller comarca de Turisme també destaca la importància que es posi en servei, gairebé en paral·lel, aquest centre i l'espai explicatiu, també sobre el Geoparc, que Ferrocarrils està acabant d'enllestir a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Agustí Comas subratlla que «seran molt complementaris, perquè el de Montserrat ens pot ajudar a connectar turistes que estan molt més de pas que ens descobreixin allà, mentre que aquest centre del CAT Sallent servirà sobretot per al visitant que ja ens busca però que vol trobar més informació i guiatge». El finançament dels treballs ha anat a càrrec de la Diputació de Barcelona i de recursos propis del Geoparc.

La posada en marxa del centre del Geoparc servirà per donar funcionalitat a un equipament promogut fa una dècada per la Generalitat i que ha estat més temps tancat que no pas actiu. El Centre d'Acollida Turística de Sallent es va inaugurar el 2010 i s'integrava en la xarxa de Punts CAT d'arreu del país, en aquest cas especialitzat en la industrialització i l'obrerisme català.