Joan Carles Amat (Monistrol de Montserrat, 1572) va excel·lir en diversos camps del coneixement, com la literatura, la música i la medicina. Per aquest motiu, molts historiadors el defineixen com un artista d'essència renaixentista, amb obres de referència a tot el món, com el primer tractat per aprendre a tocar la guitarra més antic que es conserva. Els seus llibres són d'abast internacional, però les seves arrels es troben a Monistrol de Montserrat.

Quan va acabar els estudis de Medicina a les universitats de Barcelona i València, va exercir a les localitats d'Esparreguera i Monistrol i va destacar també com a metge del monestir de Montser-rat. En el camp de la medicina, va publicar tractats d'abast internacional com el títol Fructus Mediciane, editat en diferents ocasions al llarg del segle XVII.

En el terreny artístic, va brillar en la música, amb el primer tractat sobre la guitarra, però també en el camp de la literatura. Una de les seves obres, titulada Quatre-cents aforismes catalans, va tenir un gran ressò a Catalunya i es va utilitzar en diferents escoles com a material didàctic.

Una altra de les seves inquietuds era la política local i, de fet, va arribar a ser alcalde de Monistrol de Montserrat. L'historiador Joan Pozo destaca que estava «molt implicat» en la vida social del municipi i, abans de ser batlle, havia desenvolupat altres oficis, com el de rellotger.