Els dos darrers presidents del Brasil, Lula da Silva i Dilma Roussef, han sigut dues de les personalitats que han lamentat públicament la mort del bisbe bagenc Pere Casaldàliga. El seu traspàs ha consternat Brasil i també tota l'Amèrica Llatina, on va professar el seu ministeri.

A través de les xarxes socials Da Silva fer públic un missatge en el qual afirmava que «la nostra terra, el nostre poble, perd un gran defensor i un exemple de vida generosa en la lluita per un món millor, que trobarem a faltar».

Roussef, per la seva banda, també va fer públiques les seves condolences per la mort deol bisbe de São Félix do Araguaia. Igualment, a través de les xarxes socials, va fer públic un comunicat en el qual expressava la seva tristesa per la notícia. De Casaldàliga va dir que es va passar tota la seva vida «lluitant per la justícia social i en defensa dels més humils. Un home de fer i perseverança. Un home d'esperança enmig d'una injustícia que avergonyeix a tothom qui lluita per dies millors».

A final de juliol, juntament amb 150 bisbes brasilers més, Casaldàliga va firmar una carta oberta molt crítica amb l'actual president del Brasil, l'ultradretà Jair Bolsonaro. A la missiva es feia referència a la incompetència del mandatari i la seva incapacitat per gestionar la crisi sanitària causada pel coronavirus, que ha causat uns 100.000 morts a Brasil.