El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a més a més de diverses personalitats del món de la política, cultura i del món associatiu, van expressar ahir el seu dol per la mort de Pere Casaldàliga, i van lloar la trajectòria del bisbe nascut a Balsareny. També el Govern central va fer públic, ahir al vespre, un comunicat per expressar les seves condolences.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va agrair la tasca de Casaldàliga, que va definir com «una lluita per la causa del món indígena» treballant per l'església «dels més pobres». «La pau com a fruit de la injustícia, l'alliberament de les persones i els pobles oprimits», va dir. Va assegurar, també, que havia tingut una vida «plena, compromesa i solidària».

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va lamentar la mort del bisbe emèrit de São Félix do Araguaia, i va assegurar que «va fer de l'Evangeli una eina en favor dels drets humans. «Se'n va amb una motxilla plena de la gratitud eterna de la gent a qui va dedicar la seva vida», va assegurar.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, es va afegir a les personalitats que van mostrar el seu condol. Va afirmar que «molts ateus, si d'una església hem de ser, seríem de la de Pere Casaldàliga». En un missatge a les xarxes socials va evocar una de les frases del bisbe nascut a Balsareny: «Jo moriré dempeus igual que els arbres».

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reivindicar també la seva figura a les xarxes socials. Va desitjar «llarga vida a la memòria de Pere Casaldàliga, home bo dedicat a la justícia social». Va expressar el condol als seus éssers estimats i va compartir un dels poemes de Casaldàliga, autor d'un centenar d'obres.

Casaldàliga va ser un dels màxims exponents de la teologia de l'alliberament i va viure més de 50 anys a São Félix do Araguaia (Brasil), on va lluitar pels drets dels pobles indígenes i va defensar als camperols i peons enfront de terratinents i latifundistes. Un altre dels màxims exponents de la teologia de l'alliberament, el teòleg brasiler Leonardo Boff, va afirmar que el bisbe emèrit de São Félix do Araguaia ha mort però «viu en la memòria de tots els pobres que va defensar, dels martiritzats pel latifundi, en els alliberats de l'opressió. I en la nostra fe i en la nostra esperança que ell ens va enfortir».

Boff també va dir del bisbe bagenc que «acaba de néixer per a Déu. Deia: l'alternativa cristiana és la vida o la resurrecció».